duminică, 9 august 2015

Eckhart Tolle - Esenţa oricărei căi este metamorfoza conştiinţei

De ce? De fapt ce este o hartă? O hartă nu este niciodată teritoriul. Indicatorul nu reprezintă locul către care arată. Toate învăţăturile, fie vechi, fie din zilele noastre, trimit dincolo de ele. Iar esenţa tuturor învăţăturilor este posibilitatea transformării conştiinţei umane. Atingerea unei stări libere de orice legături, de suferinţă, de condiţionări interioare. Învăţăturile arată calea către aşa ceva. Acei oameni din vechime, care s-au eliberat de condiţionări, de falsul sens al fiinţării, de falsul eu, ofereau învăţături din această stare modificată de conştiinţă. De aceea asemenea hărţi şi indicatoare au atâta frumuseţe şi putere. De aceea au creat fascinaţie şi au atras atenţia unele după altele, iar oamenii au început să le colecţioneze şi să le compare între ele, căutând să le interpreteze. De aici a fost doar un pas până la a uita punctul către care arată ele – deoarece unii s-au cufundat atât de mult în forma învăţăturii, iar după un timp au început să iubească atât de mult indicatorul sau harta, încât au început să se identifice cu ele…

Alţii le-au îndrăgit mult şi au început să discute în contradictoriu cu alte grupuri care au îndrăgit altele, uitând că toate arată către acelaşi punct. Începând din acel moment, omul le-a luat povara pe umeri. Asta se petrece de multă vreme şi continuă să se petreacă. 

Învăţătura mea este neutră din punct de vedere cultural, nu este budistă, creştină, hindusă, dar îmbrăţişează esenţa tuturor. Nu are o formă rigidă, pentru că nu spune să crezi în una sau în alta. Esenţa acestei „învăţături” care ne-a adunat aici – este posibilitatea transformării conştiinţei fiinţei umane, a conştiinţei tale. Toate limbile au limitele lor, forma are limite, aşadar şi aceste cuvinte sunt doar indicatoare. Pentru că toate formele au limite, toate cuvintele pe care le pronunţ sunt limitatoare; dacă spun „transformarea conştiinţei umane” nu este pe deplin adevărat, este doar un punct de vedere.

Căci nicio afirmaţie nu poate conţine întreg adevărul. O afirmaţie este doar una dintre perspective. Este bine să ştii acest lucru, pentru că atunci nu te agăţi de o afirmaţie, nu te identifici cu perspectiva spunând „acesta este adevărul”. Transformarea conştiinţei umane? Da, aceasta este o perspectivă care presupune că ceva în interiorul tău trebuie să se metamorfozeze înainte ca o nouă stare să apară. Ceva în interiorul tău, ar avea nevoie să fie reparat, dar acest fapt nu este adevărat. S-ar presupune, de asemenea, că este nevoie de timp pentru transformarea conştiinţei. Dar nu este aşa. Deci care este esenţa transformării conştiinţei care nu necesită timp? Este posibil?” Eckhart Tolle tace. Momente de interiorizare.


sursa: http://www.yogaesoteric.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu