miercuri, 19 august 2015

Joe Vitale - Vârful dumneavoastrã de putere este chiar acum

JoeVitaleRãzboaie. Probleme economice. Afaceri proaste. Somaj. Toate astea sunã destul de rãu, nu-i asa? As vrea sã vã reamintesc însã faptul cã am trãit, am supravietuit si chiar am prosperat si în vremuri mult mai rele. De exemplu: În 1780, George Washington spunea: „Ne lipsesc banii; si ne-au lipsit o perioadã lungã de timp…” Mai târziu însã a creat o proprietate care, la data mortii sale, valora trei sferturi de milion de dolari. În 1840, un cãlãtor scria: „Panica este atât de mare si disperarea atât de groaznicã, încât, desi sunt foarte multe ferme pregãtite sã primeascã culturile si unele dintre ele sunt chiar cultivate, acestea sunt lãsate de izbelitte si niciun om nu poate fi gãsit pe câmp.” Am depãsit însã si problema aceea. În 1857, un editorial sustinea: „Este un moment sumbru al istoriei. De mult timp – în orice caz, majoritatea celor care citesc acest ziar nu au prins asemenea vremuri – nu au mai existat atât de multe victime si o spaimã atât de mare.” A trecut si asta.
În 1873, întreaga natiune a parcurs un moment de panicã. Un ziar a scris: „În toatã tara, producãtorii îsi închid fabricile si îsi concediazã salariaþii, pur si simplu din cauzã cã nu mai pot nici sã-si vândã mãrfurile pe care le produc, nici sã împrumute bani pentru a le transporta în alte locuri pânã când va reveni cererea pe plan local.” Natiunea a supravietuit totusi acelui moment înfricosãtor. În 1893, cineva scria despre timpurile tulburi la care fusese martor: „Am trecut prin toate situatiile de spaimã colectivã din ultimii treizeci de ani, dar niciodatã, pânã la aceastã panicã din 1893, n-am asistat la o suferintã atât de extinsã si care sã fi afectat un numãr atât de mare de oameni.” Ne-am descurcat si de aceastã datã. Am mai rãzbãtut si prin Marea Depresiune din 1929, prin douã rãzboaie mondiale, prin panica de la sfârsitul anului 2000 si chiar prin cea declansatã de evenimentele de la 11 septembrie 2001. Deseori, doar oglindirea evenimentelor în mass-media este cea care imprimã o atmosferã generalã sumbrã, ca de sfârsit de lume. Reflectati la cuvintele rostite cândva de Gandhi: „Când ajung la disperare, îmi aduc aminte cã mereu, în cursul istoriei, cãile adevãrului si iubirii au iesit biruitoare. Au existat tirani si criminali, iar pentru un timp ei au pãrut chiar invincibili, dar în cele din urmã s-au prãbusit. Gânditi-vã la asta… întotdeauna.” As putea continua asa la nesfârsit. Esentialul este însã urmãtorul: viata va avea întotdeauna suisuri si coborâsuri. Secretul este sã te mentii deasupra curentului cât de bine poti. Nemultumirea fatã de situatia existentã vã împiedicã sã sesizati sau sã creati noi oportunitãti. În toate conjuncturile de panicã, în toate generatiile, au existat bãrbati si femei care si-au pãstrat ochii larg deschisi si au profitat de oportunitãtile ivite. Fie cã a fost un George Washington care a ajuns pre-sedinte si si-a clãdit propria avere, fie un P.T. Barnum care a prosperat în timpul Rãzboiului Civil, un fapt rãmâne sigur: Nu circumstantele vã creeazã pe dumneavoastrã, ci dumneavoastrã creati circumstantele. Aceste „vremuri grele” ar putea deveni, pentru oricare dintre noi, cea mai minunatã perioadã de prosperitate. Poate cã nu trebuie decât sã vã micsoraþi pretentiile. În 1941, Bruce Barton scria: „Am fost somer de trei ori în viatã. De fiecare datã am fãcut o prospectare a împrejurimilor si am descoperit cã existau destule oferte de muncã, chiar dacã nu sunt similare celei pe care o fãcusem pânã atunci.” Barton a fost scriitor de bestselleruri, congresman, un conferenþiar popular si fondator al uneia dintre cele mai mari agentii de publicitate din lume, BBDO. A devenit si milionar. Si încercati sã nu cãdeti în capcana unei conceptii mult îndrãgite, aceea cã trecutul a fost mai bun decât prezentul.
O vorbã pentru cei întelepti: Ascultati, actionati si prosperati. În jurul dumneavoastrã sunt multe oportunitãti. Pe care o veti vedea mai întâi si de care dintre ele veti profita? Vârful de putere în viata dumneavoastrã este momentul prezent.

Joe Vitali - Manual pentru viata              sursa foto: http://www.hooponopono.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu