vineri, 9 octombrie 2015

Ce ascunde planeta Pluto?

Descoperire şocantă. Iată ce culoare are cerul de pe Pluto. Nimeni nu se aşteptaMisiunea New Horizons, care a ajuns in preajma planetei Pluto (de fapt nu mai este planeta, oamenii de stiinta au decazut-o din acest statut) si a satelitului sau, a uimit pur si simplu mediul academic. Recent, primele imagini color ale invelisului de ceata din atmosfera planetei pitice Pluto surprinse de aparatul cosmic, dezvaluie ca acesta are o culoare albastra.
Descoperire şocantă. Iată ce culoare are cerul de pe Pluto. Nimeni nu se aştepta"Cine s-ar fi aşteptat la un cer albastru în Centura Kuiper? Este splendid”, a declarat Alan Stern, investigator principal al misiunii New Horizons.
Particulele propriu-zise care formeaza ceaţa plutoniana sunt probabil gri sau roşii, dar modul în care acestea dispersează lumină albastră a captat atenţia echipei de cercetători ai misiunii New Horizons, se arată în anunţul făcut joi de NASA, citat de Mediafax.
Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă. Un cer albastru rezultă, de multe ori, din dispersia razelor solare de către particule foarte mici. Pe Pământ, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par să fie particule mai mari - dar tot relativ mici - asemănătoare funinginei, pe care le numim”, a declarat Howett.
Conform NASA, sonda spaţială New Horizons a detectat numeroase regiuni mici şi expuse de apă îngheţată pe Pluto. Datele care au dus la acest rezultat au fost colectate de un aparat de cartografiere aflat pe această misiune, denumit Ralph.
„Întinderi vaste de pe Pluto nu prezintă expuneri de apă îngheţată pentru că sunt camuflate, aparent, de alte gheţuri mai volatile de pe cea mai mare parte a planetei”, a explicat omul de ştiinţă Jason Cook.
„Înţelegerea motivului pentru care apa apare exact în acele locuri şi nu în altele reprezintă o provocare pe care o aprofundăm”, a mai declarat omul de ştiinţă.
Ceea ce provoaca tulburari printre oamenii de stiinta este faptul ca zonele care prezintă cele mai evidente indicii de apă îngheţată corespund celor de culoare roşu aprins din imaginile color publicate recent de NASA.
"Sunt surprinsă că această apă îngheţată este atât de roşie”, susţine Silvia Protopapa, un alt membru al echipei de cercetători care se ocupă de acest caz. „Nu înţelegm deocamdată relaţia dintre apa îngheţată şi tholinele roşiatice de pe suprafaţa Pluto”, mai spune aceasta.
Este adevarat ca planeta Pluto a starnit multa valva in randul oamenilor de stiinta. A starnit multa valva deoarece s-a crezut ca este un corp ceresc mort. In schimb, nimic nu este mort in Univers. Totul este viu si plin de energie. Pluto este un corp ceresc viu precum planeta noastra. Un corp ceresc viu intr-un Univers viu, inteligent si constient de sine. 
Aceasta descoperire are rolul de a da peste cap putin din gandirea oamenilor de stiinta si de a modifica perceptia acestora despre Univers si viata.

sursa foto si articol: http://www.realitatea.net/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu