vineri, 16 octombrie 2015

Telescopul Kepler a identificat o megastructura extraterestra în apropierea unei stele îndepărtate

Telescopul Kepler pare sa fi descoperit o formatiune extraterestra in apropierea unei stele indepartate. Cel putin asa sustin niste astronomi care se aflau in cautarea unei exoplanete. Formatiunea cu pricina a fost detectata în apropierea stelei KIC 8462852, aflată deasupra planului Căii Lactee, între constelațiile Cygnus (Lebăda) și Lyra și are caracteristicile unei aglomerări de obiecte care ar putea forma o megastructură artificială. Conform astronomilor, steaua KIC 8462852 se află la aproximativ 1.481 ani lumină de Pământ.
Astronomii se aflau in cautarea unor exoplanete. O cautare care avea la baza fluctuatiile stelei in care sa invarte planeta cautata (planeta trece prin fata stelei si produce fluctuatii de lumina, asa isi dau seama astronomii ca au descoperit o exoplaneta).
De data asta se pare ca fluctuatiile detectate nu au fost caracteristice unui corp sau mai multor corpuri de formă rotundă, așa cum sunt planetele.
Conform unor clasificari imaginate în 1964 de astrofizicianul rus Nikolai Kardașev, o astfel de megastructură cosmică artificială ar fi caracteristică unei civilizații extraterestre de clasa II, din cele trei clase determinate în funcție de modul de obținere a energiei. Daca civilizația terestră se află încă în clasa 0, a exploatării combustibililor fosili, o civilizație din clasa I exploatează și controlează potențialul energetic al întregii planete pe care o populează (controlează fenomenele meteorologice, seisme etc), o civilizație din clasa II exploatează direct energia stelei pe orbita căreia se află planeta sa, iar o civilizație de gradul III are potențialul de a exploata energia unei întregi galaxii.
"Am fost fascinat de cât de bizar părea totul. Extratereștrii sunt mereu ultima ipoteză pe care o luăm în considerare, dar acest lucru pare ceva ce ne-am aștepta să fie construit de extratereștri", a declarat Jason Wright, astronom la Penn State University, citat de The Atlantic și de Live Science.
"Nu am văzut niciodată așa ceva la o stea", a declarat și Tabetha Boyajian, cercetător la Universitatea Yale. "A fost foarte ciudat. Am crezut inițial că este vorba de o eroare a telescopului, dar datele au fost verificate și confirmate".
Se pare ca steaua KIC 8462852 a atras atenția astronomilor încă din 2009, când s-a stabilit că este o stea care ar putea deține un sistem planetar din care să facă parte și planete telurice, așa cum este Pământul.
Nu o sa mai continui cu detaliile deoarece le gasiti peste tot pe net. Practic, aceasta stire a inundat internetul. Dar este curios cum astronomii fac asemenea declaratii, stiind faptul ca astfel de descoperiri au intrat mai tot timpul sub "ceata" dezinformarii (sa nu uitam ca aceasta stire vine din partea SETI care este sub controlul NASA).  Sunt aproape sigur ca peste ceva timp aceasta informatie va fi "dezumflata", ca sa spun asa, iar multi vor fi dezamagiti. In schimb, informatia isi va atinge scopul.
Aceste informatii au rol de a pregatit lumea si de-a observa comportamentul uman (mediatic si social) in fata unor astfel de destainuiri. Treburile se pregatesc usor, cu grija. Astfel ca, nu o sa vedeti niste dezvaluiri bomba prea devreme.

sursa articol si foto: http://www.capital.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu