marți, 20 octombrie 2015

Teorie noua - Iisus a existat?

Iisus este una dintre figurile centrale ale omenirii, astfel ca teoriile despre acest personaj apar ca ciupercile dupa ploaie. O noua teorie, dezvoltata de cercetatorul Michael Paulkovich, sustine ca Iisus nu a existat.
La aceasta concluzie a ajuns dupa ce a analizat 126 de texte istorice. In textele respective Paulkovich nu a gasit nicio mentiune despre numele lui Iisus Hristos. 
Atunci când am analizat cele 126 de texte – scrise de autori care ar fi trebuit să fi auzit de Isus, dar nu l-au menţionat, precum Pavel, Marcion, Athenagoras şi Matei, într-o tetralogie care i se opune lui Hristos, tăcerea din Qumran, Nazareth şi Bethleem, poveştile contradictorii din Biblie, şi multe alte mistere şi omisiuni – a trebuit să ajung la concluzia că Iisus este un personaj mitologic. Isus din Nazareth nu-i nimic mai mult decât o legendă urbană sau deşertică, cel mai probabil rezultatul minţilor înfierbântate ale unor rabini evanghelici care, probabil, chiar au existat în realitate. Poate cea mai tulburătoare tăcere este aceea a legendarului super-salvator, Iisus, fiul Domnului, aparent trimis într-o misiune suicidară pentru a ne salva pe toţi de noţiunea copilărească păcatul lui Adam, după cum ne învaţă romanii”, a declarat cercetatorul, conform efemeride.ro.
Este adevarat ca persoana lui Iisus este una extrem de enigmatica, din punct de vedere istoric nu pare sa fi existat. Eu cred ca persoana biblica Iisus Hristos este clar una fabricata. Dar a existat o persoana asemanatoare - multe voci sustin ca Apollonius din Tyana a fost de fapt persoana din spatele lui Iisus. O persoana asemanatoare care a avut o misiune. O misiune proprie in care si-a demonstrat (lui insasi) maestria.
In Egiptul antic a existat o asa-numita scoala a misterelor. O scoala a misterelor in care anumiti indivizi isi demonstrau maestria, depasindu-si limitele. O parte a acestor indivizi au ajuns niste mari maestri - si Apollonius din Tyana a petrecut o buna bucata de timp in Egipt, pentru a se perfectiona.
Nu degeaba, in Biblie, micul Iisus ajunge in Egipt (cica pentru a se ascunde de Irod - in realitate macelul copiilor facut de acesta nu a existat). Acest pasaj biblic, pentru mine, face o trimitere clara catre zona in care s-a format maestrul respectiv. 

citeste si: Cine a fost Iisus, Apollonius din Tyana - Sablonul dupa care a fost fabricata imaginea lui Iisus?

4 comentarii:

 1. Şcoala aceea a misterelor – era o şcoală a înţelegerii, a păstrătorilor unor taine, nicicum a unor atleţi preocupaţi de întrecere în depăşirea unor limite. Păstrători. Rar, la intervale care nu puteau fi prevăzute astronomic, îşi depăşeau limitele, dezvăluind din cunoştinţele lor. Cum altfel decât cifrat se putea vorbi în faţa unor popoare crescute pentru a fi dominate, îndobitocite. Cum altfel s-ar putea vorbi acum, fără a stârni panică?
  Eu cred că Iisus a existat. Ca şi acum, dacă ochii îţi ştiu vedea un om luminos, nu scrii despre el, pentru a nu îi aduce imaginea în derizoriu. Admiri, te bucuri de bogăţia pe care o răspândeşte, te laşi învăluit de căldura pe care o radiază... şi atât. Instinctiv - protejezi, ajungi să vorbeşti despre el, fără a-i rosti numele.

  RăspundețiȘtergere
 2. isi depaseau limitele... dar nu ma refeream la felul cum o fac atletii... ci ma refeream la limitele materiale..

  RăspundețiȘtergere
 3. Iisus a existat si a fost un mare invatator, dar nu singurul fiu al lui Dumnezeu. A petrecut aprox. 17 ani in Egipt India si Tibet unde s-a initiat si a devenit un Christ (Om-Dumnezeu) Nu a murit pentru asa zisele pacate ale nostre ca asa ceva nu exista ci este scornire popeasca. L-au omorit pentru ca a venit cu ceva nou revolutionar si le-a amenintat scaunele si puterea rabinilor. Nu a fost adeptul lui Jehova in care credeau evreii ci ni l-a prezentat pe Creatorul-Suprem, al carui fii/fice cu totii sintem.

  RăspundețiȘtergere