vineri, 20 noiembrie 2015

Experimentul Paris

Atentatul recent de la Paris a creat panica si frica printre parizieni. Frica, pur si simplu, domneste prin Paris. O frica ce este insotita de multa politie si armata. Fara a ma insela pot spune ca atentatele au avut ca scop implementarea unui experiment... controlul total.
Avand ca motivatie prinderea infractorilor, mentinerea ordinii si apararea populatiei, autoritatile franceze au impus un control strict asupra strazilor din Paris. Totul este controlat si observat. Astfel, cetateanul parizian se duce la munca si circula cu masina sau mijlocul de transport observat video. La munca cetateanul este oricum sub controlul angajatorului si a camerelor lui video de protectie. Acasa cetateanul este observat de gadgetul sau si de laptop (trebuie sa fiti constienti ca tehnologia noua inseamna un control sporit al informatiei si nu numai) sau televizor (care sunt din ce in ce mai inteligente).
Singurul refugiu ramanea strada (chiar si ea controlata printr-o multime de camere video, dar chiar si asa tot nu putea fi controlata in totalitate) unde cetateanul putea scapa, cat de cat, de observarea directa. Acum, in schimb, strada este controlata 100% de armata si politia pariziana care poate controla pe oricine si orice.
Putem spune ca Parisul este primul oras controlat 100%. 

2 comentarii:

  1. Am încercat să mă pun în locul parizienilor. Dacă ar fi totul controlat, adică sub control, oamenii ar avea o stare de siguranţă. De ce oare, nu o au? Nu cumva, se simt neapăraţi? Nu cumva, simt realitatea? Cu o infinitate de camere, tot oamenii sunt cei care trebuie sa analizeze imaginile, majoritatea fără sunet. O tranzacţie de droguri seamănă, pe cameră, cu o conspiraţie şi invers. Ar fi nevoie de un număr uriaş de observatori antrenaţi. Ceea ce nu există. Îmi pare că şi controlul este doar o iluzie, o nouă manipulare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o iluzie... asta este clar. Problema e ca nu suntem capabili sa distrugem iluzia.

    RăspundețiȘtergere