vineri, 4 decembrie 2015

ISIS, Rusia,Turcia si petrolul ieftin

Conflictul dintre Turcia si Rusia pare sa scoata la iveala o parte a adevarului din spatele ISIS. Dupa ce a pus la pamant un avion rusesc, Turcia pare a fi acum sub tinta declaratiilor rusesti. Declaratii care dovedesc implicarea Turciei in comertul ilicit cu petrol ieftin distribuit de ISIS. Aceste declaratii au fost urmate de dovezi filmate.
Nu ma indoiesc de dovezile rusilor. ISIS continua sa fie un mare distribuitor de petrol catre tarile din proximitatea ei (Turcia, Iordan, Israel etc) si SUA, Franta, Marea Britanie, Germania etc. Sub copertina ISIS, SUA si aliatii sai primesc petrol si gaze la un pret foarte ieftin. Daca Siria, ca entitate statala compacta, ar mai fi existat (presedintele sirian nu mai controleaza o buna parte de tara), petrolul si gazele siriene ar fi ajuns la un pret foarte scump pe piata.
Controland si o parte a Irakului, ISIS poate distribui petrol foarte ieftin SUA si aliatilor sai fara ca populatia irakiana sa isi puna prea multe intrebari - ce naiba, doar e sub control terorist.
Problema este - de ce Rusia nu ne-a spus pana acum? Nu stiu exact raspunsul (il banui), dar pot spune ca odata cu aparitia ISIS, petrolul de pe piata s-a ieftinit, ceea ce a lovit puternic in interesele financiare ale Rusiei.
Dupa cum se observa, prin ISIS, SUA stapaneste petrolul si gazele irakiene si siriene fara sa imparta cu nimeni nimic. Populatia este complet scoasa din ecuatie - este in drum spre Europa. Daca SUA ar fi stapanit, cu acte in regula, petrolul irakian si sirian atunci era nevoita sa plateasca redevente statelor respective, iar pretul ar fi fost mai mare.
Analizand situatia iti poti da seama ca ISIS s-a dezvoltat pe teritoriul controlat de SUA, ceea ce din punct de vedere militar ar fi ceva imposibil. De exemplu, in primul razboi mondial Antanta nu putea sa inarmeze Rusia tarista si Romania prin interiorul teritoriului controlat de puterile Axei, era ceva imposibil. Francezii si britanicii trebuiau sa ocoleasca prin Marea Baltica si s-a ajunga la Sankt Petersburg (cu pierderi grele).
In zilele noastre, SUA  dispune de mijloace mult mai moderne de a controla un teritoriu - au sisteme radar foarte performante, camere de luat vederi cu inflarosu, sateliti care permanent monitorizeaza teritoriul respectiv si asa mai departe - si totusi niste teroristi, foarte prost echipati (o buna parte a teroristilor erau foarte cunoscuti fiindca fusesera in puscariile CIA din SUA si Europa) au reusit sa inarmeze si sa dezvolte o adevarata armata.
Teroristii au adus arme grele (tunuri, blindate, tancuri si foarte multe masini Toyota de ultima generatie care seamana izbitor cu cele folosite de americani) prin bresele facute in interiorul spatiului ocupat de americani - asta vor americanii ca noi sa credem. Americanii ne spun chiar ca teroristii au sapat tunele si au bagat tunuri de mare calibru prin ele - suntem mintiti pe fata de fapt.
Turcia este unul dintre statele profitoare ai acestei probleme. Statul turc primeste anual miliarde de dolari din SUA. Acest fapt a permis statului turc sa se imprumute serios de pe pietele internationale si sa se dezvolte. Toti observa miracolul economic turcesc, dar nimeni nu se intreaba cum naiba reusesc ei sa plateasca niste datorii atat de mari - unii analisti trageau semnale de alarma, acum cativa ani, spunand ca Turcia o sa intre in incapacitate de plata. Dar turcii sunt costienti ca daca vor juca cartea americana ei vor avea cum sa plateasca orice datorie, doar banii americani si petrolul ieftin curg garla. Si trebuie sa mentionez faptul ca datoriile turcesti reprezinta de fapt acoperirea sumelor de dolari venite din SUA, nimic mai mult.
In acelasi timp rusii joaca un joc curios. Istoric vorbind, rusii au facut jocul Oculte Mondiale, iar tactica lor de a stapani si de a creea zone de conflict ne aminteste de ceea ce fac americanii si aliatii lor. Totusi, de o bucata de timp rusii par sa sparga unele bariere si sa spuna adevarul, desi mentin in continuare relatii cu statele europene si SUA - uitati-va numai la comertul pe care il face Rusia si la miscarile mari de capital, Occidentul fiind principalul investitor din statul slav.
Rusia continua sa controleze dur fostele state sovietice (Republica Moldova - aici e o adevarata lupta, Belarus, Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan etc si o parte a Ucrainei sunt controlate in totalitate de agentii rusi) si sa impuna dictatori la guvernare. Controlul populatiei din aceste tari fiind unul destul de mare.
Intrebarea pe care mi-o pun este - totul este un joc al Ocultei sau chiar rusii s-au schimbat si sunt contra? Dvs ce credeti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu