luni, 25 ianuarie 2016

Dr. David R. Hawkins - Transcenderea nivelurilor constiintei – Scara spre Iluminare

Evoluţia Conştiinţei
Pentru a înţelege nivelele calibrate ale conştiinţei, e util să recapitulăm modul în care a apărut aceasta pe planetă, precum şi evoluţia ei de-a lungul istoriei, începând cu regnul animal până la omenire. Punctul iniţial de interes rezidă în evoluţia eului, cu limitările sale înnăscute. Termenul eu are o altă semnificaţie în lucrarea spirituală decât în psihologie, psihanaliză sau în teoriile lui Jung şi Freud. Diferenţele vor fi clarificate ulterior.
Eul nu poate fi depăşit dacă e perceput ca un duşman. El reprezintă o moştenire biologică şi fără el nimeni nu ar mai fi în viaţă pentru a se plânge de limitele sale. Prin înţelegerea originii şi importanţei sale pentru supravieţuire, eul poate fi văzut deopotrivă ca fiind benefic, dar înclinat să devină nestăpânit şi să cauzeze probleme emoţionale, psihologice şi spirituale în cazul în care nu e depăşit.
De la Nemanifestat la Manifestat, energia conştiinţei însăşi interacţionează cu materia şi reprezintă acea expresie a Divinităţii prin care apare viaţa. În formele cele mai timpurii, expresiile animale ale vieţii erau foarte primitive şi nu aveau o sursă interioară cunoscută de energie. Prin urmare, supravieţuirea depindea de atragerea acestei energii din exterior. Aceasta nu constituia o problemă în regnul vegetal, unde clorofila transforma automat energia solară în procesele chimice necesare. Viaţa animală a trebuit să câştige ceea ce îi era necesar din mediul înconjurător, iar principiile stabilite atunci au fundamentat esenţa eului, care şi acum este centrată în principal asupra intereselor personale, achiziţiei, cuceririi şi rivalităţii cu alte organisme în vederea supravieţuirii. Cu toate acestea, e important de notat că el deţine şi alte insuşiri, precum curiozitatea şi căutarea, deci prin urmare capacitatea de învăţare.
Pe măsură ce evoluţia a progresat, mecanismele de supravieţuire au devenit mai elaborate, ca şi calitatea inteligenţei, prin intermediul căreia informaţia e dobândită, stocată, procesată, comparată, integrată, corelată şi stratificată. Această observaţie stă la baza teoriei “modelului inteligent” ce nu necesită nicio presupunere cu privire la Divinitate sau Creator. Ea confirmă că una din calitaţile înnăscute ale energiei vieţii e aceea că prin experienţă, aceasta acumulează informaţii şi e capabilă să le proceseze într-o integrare progresivă şi într-o stratificare complexă.
Apoi viaţa a evoluat progresiv în forme tot mai înalte, iar dacă această evoluţie este redată în forma unei hărţi ce acoperă perioade mari de timp, expresia ei în regnul animal devine evidentă.
Nivelul calibrat de conştiinţă al omului a evoluat încet. Astfel, în momentul naşterii lui Buddha, conştiinţa colectivă a întregii umanităţi calibra la nivelul 90. Ea a crescut la aproape 100 în momentul naşterii lui Cristos şi încet, în ultimele două milenii, a evoluat până la valoarea 190 unde a stagnat multe secole până la sfârşitul anilor 1980. Atunci, aproximativ în momentul Convergenţei Armonice de la sfârşitul acestei perioade, a sărit brusc de la nivelul 190 la 204-205, unde a rămas până în noiembrie 2003, când din nou a sărit brusc până la actualul nivel de 207. În prezent, aproximativ 78% din populaţia lumii calibrează sub nivelul 200 al conştiinţei, în ciuda faptului că doar în America e vorba de 49%. Semnificaţia faptului că nivelul de conştiinţă al aproximativ 80% din  totalul populaţiei lumii este încă sub valoarea 200 este că lumea e dominată de instincte, motivaţii şi comportamente animale primitive, aşa cum se poate vedea în orice buletin de ştiri.
Una dintre semnificaţiile majore ale Scalei Calibrate a Conştiinţei este că nivelul 200 diferenţiează adevărul de falsitate. Prin urmare, nivelele situate peste valoarea 200, ce progresează algoritmic, indică puterea, iar cele de dedesubt se corelează cu forţa, indiferent de expresiile pe care le ia aceasta: fizice, emoţionale ori sociale. Diferenţa poate fi exprimată plastic prin dictonul conform căreia condeiul (ideologia) este mai puternic decât sabia (forţa).
Foarte important este şi faptul că fiziologia creierului se schimbă şi ea dramatic la nivelul 200 al conştiinţei, care reprezintă, prin urmare, pragul de la care calitatea vieţii se modifică – şi aceasta nu numai în ceea ce îi priveşte pe oameni, ci şi în cadrul regnului animal, marcând tranziţia de la speciile prădătoare la cele benigne. Acest lucru este exprimat prin apariţia grijii pentru bunăstarea, supravieţuirea şi fericirea celorlalţi, şi nu doar a propriei persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu