duminică, 3 ianuarie 2016

Loouise L. Hay - Bolile inimii

Oamenii care sufera de boli cardiace - dureri de piept, palpitatii, hipertensiune, lesin sau artere blocate - au dificultati in a-si exprima emotiile. Ei au o cantitate enorma de emotii refulate care de-abia asteapta sa iasa la suprafata, motiv pentru care  fac uneori crize neasteptate de furie sau de frustrare, ori se retrag in izolare, intr-o maniera la fel de neasteptata. Trecerea brusca de la un calm aparent la crize pasionale ii impiedica pe acesti oameni sa relationeze cu cei din jurul lor. De aceea, multi dintre ei prefera sa devina niste singuratici, decat sa faca fata anxietatii pe care le-o induc relatiile.
Simptomele bolilor de inima - inclusiv cele care par benigne - pot fi grave. De aceea, daca ai astfel de simptome, cel mai bine este sa consulti imediat un medic. La fel de important este insa sa iti asumi o abordare pe termen lung asupra sanatatii prin schimbarea tiparelor tale mentale si comportamentele negative.
Asculta mesajele pe care ti le transmite corpul in legatura cu emotiile care stau la baza problemelor tale de sanatate iar apoi schimba aceste tipare prin folosirea afirmatiilor. La modul general, problemele cardiace au o legatura directa cu problemele emotionale pe termen lung care conduc la impietrirea inimii si la blocarea fericirii si a bucuriei de a trai. De aceea, este foarte important sa iti deschizi inima si sa lasa bucuria sa patrunda in ea. O afirmatie foarte utila in acest scop este: "Bucurie, Bucurie, Bucurie. Permit cu iubire bucuriei sa curga liber prin corpul si prin mintea mea, astfel incat sa se manifeste in experientele mele". Intarirea arterelor sau ateroscleroza se datoreaza rezistentei interioare, rigiditatii mentale si refuzului de a vedea binele in viata. Daca ai astfel de probleme, repeta afirmatia: "Sunt deschis in totalitate in fata vietii si abucuriei. Aleg sa privesc viata prin ochii iubirii". Problemele colesterolului sunt legate de teama de fericire sau de incapacitatea de a o accepta. Pentru a-ti redeschide canalele blocate ale bucuriei (direct legate de blocarea arterelor de catre colesterol), afirmatia recomandata este: "Aleg sa iubesc viata. Toate canalele bucuriei sunt larg deschise in fiinta mea. Ma simt in siguranta atunci cand ma deschid pentru a primi". Pentru rezolvarea problemelor emotionale de lunga durata asociate cu hipertensiunea, repeta afirmatia: "Ma eliberez plin de bucurie de trecut. Sunt perfect impacat". Acestea sunt cateva din cele mai comune probleme ale inimii.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci pentru a-ti proteja sanatatea inimii este sa intri in contact cu emotiile tale si sa inveti sa le exprimi intr-o maniera care sa te ajute sa le depasesti. Fii atent la ceea ce simti, dar nu-ti judecat emotiile. Propune-ti mai degraba sa identifici cauzele lor. Prin folosirea capacitatii analitice si disecarea sentimentelor tale pentru a le stabili originea, tu iti conectezi emisfera celebrala stanga, cea care rezolva problemele, cu emisfera dreapta care guverneaza emotiile. In acest fel, vei invata sa iti exprimi aceste emotii coplesitoare, mai intai fata de tine insuti, iar apoi si fata de oamenii din jurul tau. Focalizarea asupra emotiilor personale te va ajuta de asemenea sa iti evaluezi mai bine progresele. Daca ai probleme de natura emotionala atunci cand ai de-a face cu anumiti oameni, vei observa probabil o anumita panica sau iritare care te cuprinde in preajma lor. Este foarte important sa iti gestionezi corect emotiile in astfel de situatii, astfel incat sa nu le lasi sa se acumuleze, iar apoi sa explodeze in maniera cea mai neasteptata si mai inadecvata.
Doua practici ideale de a lucra cu emotiile sunt meditatia si tinerea unui jurnal. Exista chiar site-uri de Internet care pun la dispozitie liste ale emotiilor. Citeste aceste liste si familiarizeaza-te cu ele. Simpla recunoastere si definire a acestor cuvinte te poate ajuta sa iti imbogatesti vocabularul emotional.
Daca vei deveni capabil sa te exprimi mai bine din punct de vedere emotional, iti va fi mult mai usor sa cultivi relatii, iar acest lucru este de asemenea foarte important. Fa tot ce iti sta in puteri pentru a evita o viata traita in solititudine. In acest scop, planifica-ti diferite activitati care sa te sileasca sa interactionezi cu alti oameni. De pilda, propune-ti sa interactionezi cu adolescentii in cadrul unei organizatii de voluntariat. La fel ca si tine, acesti copii incearca sa isi dezvolte capacitatea de interactiune, asa ca poti invata foarte multe de la ei, observandu-le succesele si esecurile.
Daca vei invata sa iti identifici emotiile  si sa le exprimi intr-o maniera sanatoasa si constructiva, riscul de a te imbolnavi de inima va scadea considerabil. In caz contrar, frustrarile, mania, tristetea, chiar si iubirea, vor fermenta in tine si vor conduce la cresterea colesterolului, la hipertensiune si la boala cardiovasculara.

Louise L. Hay si dr. Mona Lisa Schultz, Totul este bine, Vindeca-ti corpul cu ajutorul medicinei, afirmatiilor si intuitiei.

Un comentariu: