vineri, 15 ianuarie 2016

Lucruri pe care (poate) nu le stiti despre Eminescu

Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet al Romaniei. Pe langa acest fapt, viata lui a fost aproape un mister pentru toata lumea. Cine a fost persoana Eminescu?

Eminescu a facut studiile la Viena... dar nu le-a terminat. De fapt, nu a putut sa le termine. In perioada sa foarte multe personalitati romane au ajuns la studii in strainatate doar ca sa vada cum se invata acolo. Majoritatea nu avea capacitatea sa termine studiile la universitatile din strainatate, scoala din Romania de atunci fiind prea slaba pentru a construi studenti capabili sa finalizeze studiile la o facultate de prestigiu. Scoala romanesca s-a dezvoltat mai apoi prin contributia unor mari personalitati precum Petre Andrei, Spiru Haret si mai apoi dr. Constantin Angelescu.

Mihai Eminescu nu a fost chiar sarac. Desi istoriografia veche, comunista, ni l-a prezentat ca fiind un inspector scolar cu un salar de nimic, in realitate nu a fost asa. In Romania antebelica si interbelica profesorii si inspectorii aveau salarii mari (mari si pentru ziua de astazi... cam 6, 7 mii de lei noi actuali si crestea in functie de vechime), iar Eminescu a contribuit la editarea de manuale scolare ceea ce i-a adus un venit (multi bani) in plus.

In perioada sa Mihai Eminescu a fost cunoscut mai mult pentru presa pe care o facea si mai putin pentru poeziile sale. Mihai Eminescu a fost un ziarist foarte incisiv. Facea anchete care bagau in sperieti multi politicieni corupti din acea perioada, asta probabil i-a adus si moartea. Poetul moldovean a fost  cronicar literar sau teatral, scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță, fiind un veritabil cronicar al momentului. Poeziile sale au fost cunoscute mai ales dupa moartea sa... stiti cum e, toti marii oamenii sunt cunoscuti cu adevarat dupa moartea lor.

Mihai Eminescu a sustinut Partidul Conservator. A facut parte din organizatia Junimea. Toate articolele sale au fost impotriva oligarhiei liberale. Junimistii au fost toti de partea Partidului Conservator si impotriva Partidului National Liberal (Ion Creanga a fost un liberal convins). Junimistii au fost acuzati ca isi pun personalitatile in pozitii cheie. Chiar numirea lui Mihai Eminescu in pozitia de inspector scolar a starnit critici. Eminescu critica, precum mai toti junimistii, modernizarea Romaniei din perioada antebelica, numind-o "forma fara fond". Adica, modernizarea Romaniei se facea accelerat, in salturi, fara etapele necesare de acomodare, statul roman neavand experienta tarilor dezvoltate din Occident si din aceasta cauza apareau neajunsuri.


Mihai Eminescu a fost acuzat de plagiat. A fost acuzat ca ar fi plagiat Venetia si  La steaua care-a rasarit dupa un poem german.  Alexandru Grama, preot si profesor din Blaj, a publicat o carte in care il facea pe Eminescu “sarlatan”. Acesta sustinea ca Eminescu nu a fost vreun geniu ci a fost doar un “om fara scrupule”, care a copiat de la diversi poeti romantici germani pentru ca mai apoi sa devina idolul societatii Junimea si astfel sa patrunda in marea societate. Alexandru Grama sustinea: “Eminescu n-a fost nici geniu, nici cuprins de lumea ideala, ci un biet versificator, tare de rand, tampit pentru lumea aceasta”. Istoricul literar Aron Densusianu, profesor la Universitatea din Iasi, lansa si el acuze dure la adresa lui Eminescu. Acesta spunea ca Eminescu a fost cel dintai poet bolnav sau dezechilibrat din literatura romana”, ce a avut “o limba foarte saraca” si a plagiat din poetul german Heinrich Heine, cat si din filosoful Arthur Schopenhauer. Chiar iubirea lui Eminescu pentru tei a fost pusa la indoiala. Tot acest Densusianu sustinea ca versurile lui Heine: Adormi-vom, troieni-va/ Teiul floarea peste noi” din “Povestea codrului” ar fi stat la originea atractiei pentru celebrul copac, conform http://stirileprotv.ro/ .

Mihai Eminescu a fost acuzat ca nu a fost un scriitor universal. Poeziile lui se pare ca nu au sunat la fel de bine in limbile engleza, germana si franceza.

sursa foto: www.zi-de-zi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu