vineri, 4 martie 2016

Abilitatea de a controla visele - Drumul catre Sine

Controlul viselor este o practica meditativa extraordinara. Somnul, fiind necontrolat, ne aduce franturi de realitati pe care le impletim cu imagini din viata noastra (somnul este la fel de haotic ca viata noastra). Astfel, visele, de multe ori, par sa nu aiba sens. De multe ori va visati acasa, dar in acelasi timp in alta locatie - asta pentru ca in realitate mintea voastra se afla in aceleasi locuri, in acelasi timp (dar in alt spatiu temporal).
Noaptea creierul se comporta ca un computer care se reseteaza si transporta constiinta in diferite spatii temporale, in acelasi timp. Pe langa aceasta, creierul are la baza o simbolistica precisa formata din imagini precum scarile, copacul, casa, padurea, lacul, barca etc. Toata aceasta simbolistica se impleteste cu imaginile spatiilor temporale in care sunteti trimisi dar si cu imagini (din realitatea de zi cu zi) din ziua respectiva (nu se intampla intotdeauna astfel).
Toate aceste imagini, simboluri si spatii temporale pot fi decodificate pe masura ce deveniti constienti in vis. Aceasta practica nu este una usoara si de multe ori va da peste cap somnul si chiar viata. Practica consta in trezirea repetata in timpul noptii (de doua sau trei ori) si notarea imediata a visului pe care l-ati avut (notarea cu pixul pe o foaie). De multe ori veti observa ca dormiti ca si cum ati fi treji - credeti ca stati treaz, dar de fapt dormiti. In aceasta stare sunteti constient de visul dumneavoastra,  de gandurile pe care le aveati mai inainte, dar si de realitatea din jurul vostru (un somn iepuresc). Aceasta stare nu va permite odihna deplina - asta este unul din dezavantajele acestei practici.
Printr-o practica asidua, zilnica, veti observa ca va "treziti" in somn pentru ca asteptati sa va sune ceasul (sau telefonul mobil, depinde ce alarma folositi). Asta este primul semn ca deveniti cu adevarat lucid in somn. In timp veti deveni din ce in ce mai lucizi si va veti controla cat mai deplin visele. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu