luni, 4 iulie 2016

Modelul Islandei

Daca vrem sa observam un model de societate mai evoluat, putem privi la statele nordice, dar o tara, situata si mai la nord, pare sa fie liderul incontestabil al acestor entitati statale - Islanda. In afara de reusitele fotbalistice din cadrul Campionatului European de fotbal, Islanda pare sa fie un model pentru Europa si pentru Romania. Statul nordic pare sa fi gasit solutia la orice problema, cu anumite exceptii bineinteles.
Islanda a fost primul stat care a invins criza, eliminand o buna parte a companiilor multinationale care afectau economia. Au expediat de pe piata toate bancile straine care scoteau lichiditati din tara si care duceau spre ruina statul islandez (spre deosebire de Romania care a permis scurgerea unor importante sume de bani din tara).
Guvernul Islandez nu a pompat sume imense de bani pentru a sprijini bancile, asa cum facut toate statele occidentale. Acestia au sprijinit populatia, care a reusit sa plateasca ratele bancare si sa isi pastreze o parte din forta financiara. Chiar daca inflatia a crescut nebuneste in primele luni, masurile financiare corecte au facut ca in cateva luni economia sa isi revina. 
Islanda a arestat toti politicienii responsabili de criza economica si a regandit politica statului in asa fel, incat sa protejeze populatia. In afara de aceste reusite incontestabile, statul islandez este un model prin prisma civilizatiei ei, Statul islandez a pus bazele primului Parlament din lume, in anul 930. Desi a fost nevoita sa faca fata mai multor invazii, Islanda a supravietuit ca entitate statala. Chiar daca nu a intrat in Uniunea Europeana, statul islandez pare sa aiba o economie mai viabila si mai echilibrata, o dovada a faptului ca nu este necesar sa te conectezi la un sistem politico-economic suprastatal pentru a avea bunastare. 
In orase, locuintele nu se incuie, iar masinile sunt lasate in parcare cu cheile in contact. Folosirea cheilor este un gest de grosolanie. Platile se fac numai cu cardul. Desi acest aspect ar putea fi un mod de control social, autoritatile politice islandeze acorda o mare libertate sociala si economica populatiei. Toti locuitorii Islandei sunt conectati la internet si la Facebook, dar societatea este una deschisa, in care relatiile inter-umane sunt foarte dezvoltate. Locuitorii Islandei se cunosc toti intre ei, reusind sa coopereze intr-un mod sustinut. Islanda nu mai are niciun local McDonalds. Localurile au fost inchise in timpul crizei din 2009 si nu s-au mai redeschis. Un aspect interesant este faptul ca limba islandeza nu s-a schimbat deloc in ultimii 1000 de ani. Astfel, oricine poate sa citeasca si sa inteleaga texte istorice foarte vechi. Ca urmare a acestui fapt, istoria adevarata este in mare parte cunoscuta. Limba islandeza presupune utilizarea unor sunete cu o mare frecventa vocala, in timp ce majoritatea limbilor au "evoluat" catre sunete simple lipsite de intensitate fonica.
  • Islanda nu are armată. Funcţia de aparare este exercitată numai de grăniceri.
  •  Poliţiştii islandezi nu sunt dotaţi cu armament. Se apără cum pot, dacă este cazul.
  •  Întreaga energie folosită provine din resurse neconvenţionale, cu excepţia autoturismelor. Islanda este una din puţinele ţări din Europa care foloseste sistemul de termoficare centralizată. Dar, spre deosebire de alte ţări, energia este livrată gratuit.
  •  Şcoala este gratuită până la facultate, inclusiv.
  • Un alt aspect interesant este faptul ca autoritatile islandeze recunosc existenta unor entitati multidimensionale (elfii) care isi au locul prin unele zone energetice. Astfel, daca este nevoie, constructia unor locuinte sau drumuri este suspendata daca acestea pot afecta locuinta acestor entitati.
  • Intreaga populatie islandeza recunoaste ca a intrat in contatc cu aceste entitati, fiind foarte deschisa in ceea ce priveste conceptele despre Univers si mediul extraterestru. Islanda, in fond, este o tara in care se pot observa foarte multe OZN-uri si fenomene paranormale, semn ca nivelul energetic zonal este ridicat. Una din cauzele acestui fapt o reprezinta si nivelul Constiintei populatiei care este unul destul de ridicat.
  • Desi pescuitul ramane la cote ridicate, Islanda are grija ca "populatia" de vietuitoare marine sa nu fie dusa la disparitie, fiind lansate programe de refacere a vietii marine. In Islanda nu exista braconaj, ceea ce inseamna ca oamenii au inteles cu adevarat ca natura si animele din jurul lor reprezinta elemente esentiale ale acestei realitati. In fond, Islanda este una dintre cele mai curate si putin poluate state din lume, oamenii bucurandu-se de o foarte buna calitate a aerului, desi padurile Islandei lipsesc cu desavarsire (dar nu din cauza taerilor ci din cauza specificului climatic).
  • Islanda, in acest moment, reprezinta o cale de urmat pentru Europa si Romania, dar pentru a ajunge la nivelul ei trebuie sa existe, mai intai, o evolutie mentala, spirituala si o schimbare a comportamentului nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu