miercuri, 27 iulie 2016

Turmericul - Minunea naturala pentru sanatate

Imagini pentru tumericulIntr-o lume dominata de medicamente pline de chimicale si care par sa aiba mai mult un rol negativ decat unul benefic, turmericul poate fi un inlocuitor extraordinar al multor pastile. Turmericul este o planta erbacee de origine asiatica. Acesta este inrudit cu ghimbirul, fiind cultivat atat in sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, cat si in Africa. Planta este folosita in bucataria indiana, avand un gust iute amarui, aromatic.
Turmericul este cunoscut de catre oameni de peste 4.000 de ani si e folosita atat in dieta, cat si in ceremoniile spirituale. Asupra acestei plante s-au facut numeroase studii care au fost publicate in ultimii in ultimii 25 de ani si care au dezvaluit puterea vindecatoare a turmericului. Beneficiile tumericului au fost studiate pana acum de circa 6000 de cercetatori. Acestia au dezvaluit peste 600 de aplicatii terapeutice si efecte preventive ca si 175 de beneficii fiziologice distincte.
Fondatorul siteului Greenmedinfo.com, Sayer Ji, a publicat o lista cu cele mai importante studii si care arata cat de multe beneficii are turmericul si ce medicamente poate inlocui: 
"Un studiu publicat in 2008 in jurnalul Drugs in R&D a descoperit ca o solutie preparata din curcuminoide din turmeric s-a dovedit mai eficienta decat un medicament normal de reducere a colesterolului din sange."
"Un studiu publicat in 1999 in Phytotherapy Research a descoperit ca polifenolii din turmeric, mai exact curcumina este la fel de eficace in combaterea inflamatiilor precum si medicamentele speciale. Un studiu din 2008 publicat in Critical Care Medicine a descoperit ca acest polifenol, curcumina, a inlocuit cu succes corticosteroizii intr-o cercetare realizata pe animalele de laborator."
Un studiu aparut in 2011 in Acta Poloniae Pharmaceutica a demonstrat efectele benefice ale curcuminei in ceea ce priveste reducerea intensitatii depresiei, ca si pastilele dedicate acestei probleme.
Rădăcina de turmeric conţine: uleiuri volatile, sescviterpene (alfa şi beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene, un colorant de culoare galbenă, numit curcumină, săruri minerale, peptide solubile în apă (turmeriu peptidă) şi polizaharide.
Beneficiile turmericului: are acţiune colagogă, coleretică, stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier, creşte mobilitsatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia, febrifug, calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, acţiune hemostatică, cicatrizantă.
Preparatele fitoterapeutice pe bază de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate în caz de  tulburări circulatorii, hematoame, luxaţii, contuzii, febră musculară, boli hepato-biliare, flatulenţă, icter, hemoragii, colită ulcero-hemoragică, boala Crohn, artrită reumatoidă, infecţii respiratorii, cancer, afecţiuni reumatismale.

Administrare:
Pudra se poate administra câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi în amestec cu suc de fructe (morcov, măr, portocale, struguri) sau legume.
Infuzie din rădăcină -  se prepara din o linguriţă de rădăcină la o cană cu apă, se pot consuma 2 căni pe zi.
Tinctura - se administrează 15-20 de picături pe zi.
Totusi, folosita in cantitati mari, planta poate produce iritaţie gastrică, iar în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gatric este mult mai frecventă. Mai este de subliniat faptul ca persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie (şi sub indicaţia medicului) astfel de reparate fitoterapeutice cu turmeric.
surse: http://sfatulparintilor.ro/
           http://www.csid.ro/
sursa foto: http://www.clasicradio.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu