marți, 23 august 2016

Osho - Meditatia

Meditatia este o stare naturala, pe care oamenii au pierdut-o. Ea este paradisul pierdut, dar care poate fi regasit. Priviti in ochii copiilor, si veti vedea o stare de pace totala, de inocenta. Orice copil se naste intr-o stare meditativa, dar el este initiat de societate, este invatat cum sa gandeasca, cum sa calculeze, cum sa rationeze, cum sa argumenteze. El trebuie sa invete cuvinte, concepte, o limba. Treptat, el pierde astfel contactul cu propria inocenta si devine contaminat, poluat de societate. Devine un mecanism eficient, dar nu mai este un om.
Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa redescoperiti acest spatiu, in care ati trait candva. L-ati mai cunoscut si cu alte ocazii; de aceea, atunci cand veti descoperi pentru prima oara meditatia, veti fi surprinsi, va fi ca si cum ati regasi ceva familiar. Aceasta senzatie este autentica: ati cunoscut aceasta stare mai inainte, dar ati uitat-o. Diamantul a fost ascuns in noroi. Daca il veti spala, veti redescoperi acelasi diamant pe care l-ati avut dintotdeauna.
El nu poate fi cu adevarat pierdut, nu poate fi decat cel mult uitat. Noi ne nastem meditand, dupa care invatam caile mintii. Dar adevarata noastra natura ramane ascunsa in profunzimile fiintei noastre, ca un curent subteran. Sapati in fiecare zi cate putin, si veti descoperi ca izvorul mai curge inca, iar apa sa este vie. Iar descoperirea lui reprezinta cea mai mare fericire posibila in viata.

extras din lucrarea Philosophia Perennis, vol. 2, cap. 5.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu