marți, 20 septembrie 2016

Arheologii au scos la iveala o cetate ce ar putea rivaliza cu Roma sau Babilon

Este clar ca nu ne cunoastem istoria. Nu cunoastem istoria mondiala si nici cea nationala. Putem spune ca istoria nationala este chiar mai enigmatica decat cea mondiala, asta din cauza lipsei unei munci arheologice serioase. Dar, atunci cand arheologii sunt pusi serios pe treaba descoperirile ies la iveala.
Astfel, arheologi din Romania, Germania si Marea Britanie se straduiesc sa scoata la lumina noi comori ascunse in adancul pamantului la situl arheologic de la Cornesti ce se gaseste la numai 20 km nord de Timisoara. Conform arheologilor, cetatea de la Cornesti este cea mai mare fortificatie din epoca bronzului din intreaga Europa.
Cetatea de la Cornesti era la fel de importanta precum erau cetatile Roma si Babilonul. „Zidurile acestea sunt 4 la numar, au 1765 de hectare circumcise in interiorul lor. Practic vorbim despre aproape jumatate din teritoriul Timisoarei. Zidurile, dupa cercetare, s-au dovedit a fi facute in jurul anului 1500 inainte de Hristos, deci acum 3500 de ani, si undeva pe la anul 1000 au fost scoase din uz. Deci, fortificatia a functionat aproape 500 de ani, la sfarsitul epocii bronzului, intr-o lume in care iubitorii de istorie stiu ca a functionat Troia, lumea miceniana, imperiul hitit. Deci, este o vreme framantata, cu tulburari, cu multe razboaie, mici, mai mari. Stim cantecele homerice care ne dau dimensiunea reala a conflictului, dar aceasta fortificatie imensa a ridicat probleme pentru toti cercetatorii. E atat de mare incat e imposibil de aparat. Aceasta cetate nu este numai defensiva, pentru ca zidurile au 20 de metri latime, vreo 4-5 metri numai valul de pamant, la care daca adaugi si palisada de 1,5 metri, obtii deja o inaltime aproximativa de 5-6 metri, si santul de aparare, de la 2,5 pana la 4,7 metri adancime. Acest lucru ne spune ca aceasta cetate, dincolo de rolul defensiv trebuie sa fi avut si rolul de expunere a puterii unei comunitati, a unei elite razboinice, conduse de un lider suficient de puternic, care a putut sa coordoneze aceasta activitate de construire a cetatii, pentru ca aici nu vorbim numai despre niste palmasi care sapa si taie. Cineva taie lemnul, cineva aduce pamantul, cineva sapa pentru pamant, cineva da de mancare la muncitori si toti cei care au lucrat aici nu pot sa incapa intr-o singura asezare, deci trebuie sa fi fost mai multe asezari care au lucrat coordonati de catre un lider„, a declarat seful sectiei de arheologie a Muzeului Banatului, Alexandru Szentmiklosi.
Sapaturile au inceput in anul 2005. In anul 2007, Muzeul din Berlin a contribuit cu sume importante de bani pentru a sprijini descoperirile de la Cornesti. Din acel moment, nemtii au investitit aproape 1 milion de euro pentru descoperirile din judetul Timis. Aceste investitii demonstreaza importanta acestei cetati. O cetate ce poate scoate la iveala noi informatii cu privire la o perioada putin cunoscuta de istorici.

fortificatia-cornesti-55

Avem o traditie indelungata in cercetare peste tot in Europa, dar sa lucram aici alaturi de colegii nostri din Romania este foarte important pentru noi. Este unul dintre principalele proiecte ale noastre si sunt cu adevarat impresionat de ce s-a intamplat aici si pot sa spun ca e unul dintre cele mai importante locuri pentru arheologia epocii bronzului, pentru ca este incredibil si uimitor ce avem aici. Si avem acum acum abia primele idei despre ce s-a intamplat aici. Cred ca este unul dintre multele locuri din Europa din urma cu 3500 de ani. Si este important sa intelegem ce s-a intamplat aici, care a fost aria de influenta a acestui loc, cum erau casele construite, cum erau pozitionate casele, ce era in centru. Daca priviti in jur, veti vedea marile ziduri, si colegii mei au spus ca zona Cornesti este atat de grozava precum erau Roma sau Babilonul, dar nu intelegem ce s-a intamplat aici. Acum avem primele idei, si de aceea este important sa facem sapaturile aici si sa intelegem ce s-a intamplat„, a spus Mathias Wimhoff, directorul Muzeului de Istorie din Berlin, prezent si el la sapaturile de la Cornesti.
Dupa cum vedeti tinuturile noastre au fost martore ale unei civilizatii extraordinare. Unei civilizatii extraordinare care practic nici nu este mentionata in istorie. Acest handicap major este cauzat de lipsa investigatiilor arheologice de amploare.
Lipsa investigatiilor de amploare face ca perioade importante din istoria acestui teritoriu si a acestui popor sa ramana ingropate in pamant, facand ca istoria noastra sa fie grav ciuntita.sursa: http://www.opiniatimisoarei.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu