duminică, 13 noiembrie 2016

Fenomen astronomic extraordinar

Imagini pentru super lunaZilele astea avem parte de un fenomen astronomic extraordinat. Azi si maine seara vom vedea pe cer o super Luna. De fapt, este cea mai mare super Luna din ultimii 70 de ani. Conform specialistilor, super Luna poate starni placile tectonice (eu nu cred in teoria placilor tectonice dar forta Lunii poate avea efecte asupra Pamantului) provocand cutremure. 
Luna va atinge perigeul, punctul cel mai apropiat de Terra, la ora 11,22 GMT (ora 1, in Romania) si va fi vizibila in cursul noptii peste tot in lume. "O Super Luna poate fi cu pana la 14% mai mare si 30% mai luminoasa decat Luna plina la apogeul sau (punctul orbitei cel mai indepartat de Terra), potrivit NASA.
Acest fenomen revine odata la 1 an si 48 de ore. "Dar exista super Luni mai super decat altele", noteaza astronomul francez, cum vor fi zilele astea. Maine, 14 noiembrie, Luna va fi la doar 356.509 km de Terra (fata de o distanta medie de 384.400 km). "Trebuie cautata data de 26 ianuarie 1948 pentru a avea o Super Luna a carei distanta fata de Pamant sa fie mai mica", explica Pascal Descamps. Un asemenea fenomen se va intampla la data de 25 noiembrie 2034... asa ca daca vom pierde aceasta super Luna, vom avea de asteptat ceva timp.
Si nu in ultimul rand, este de subliniat acest fapt..."cum sistemul Pamant/Luna se apropie de momentul anului in care este cel mai aproape de Soare (4 ianuarie 2017), Luna va primi mai multa lumina solara decat de obicei, ceea ce ii va spori si mai mult luminozitatea", arata Asociatia astronomica irlandeza (IAA).
O problema mare va fi in schimb - in acest moment o parte din tara este cuprinsa de ploi, ninsori si viscol care pot impiedica observarea acestui fenomen.

sursa:  http://www.bzi.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu