miercuri, 30 noiembrie 2016

Indienii sioux si dansul Soarelui

Imagini pentru indienii siouxIndienii din America de Nord sunt adevaratii americani. Din acest motiv, imigrantii veniti in nordul Americii i-au alungat cu forta de pe teritoriile lor si i-au masacrat. Ca urmare a acelor fapte oribile a luat nastere SUA.
Desi au fost considerati primitivi, indienii sioux au avut o relatie speciala cu natura. Spre deosebire de noi, "oamenii moderni", indienii sioux au avut si continua sa aiba o conexiune extraordinara cu natura si Universul. Una din aceste conexiuni o reprezinta dansul soarelui. Dansul soarelui era un ritual ce avea rolul de a întări legăturile dintre om, animal si natură. In cadrul ritualului, indienii se rugau naturii pentru o vânătoare reuşită, o căsnicie de durată si vindecarea celor bolnavi. Ritualul se numea Wiwanke Wachipi, adica dansul în care priveşti soarele. In cadrul ritualului, indienii care dansau, formau cercuri sacre în jurul unui stâlp înalt. Cei care participau la dans primeau un băţ ascuţit care se introducea chiar în piept, iar capătul se lega de stâlp prin fâşii lungi de piele. Dansatorii se mişcau lateral şi se aplecau pe spate, astfel încât pielea de pe piept se crăpa, provocând apoi dureri mari. Autoritatile americane l-au considerat barbar, asa ca intre anii 1905 si 1978, dansul a fost interizs.
Desi poate fi vazut ca un obicei barbar, foarte dur, in acest mod, indienii sioux se conectau direct la natura si isi invingeau, in acelasi timp, teama de durere. Teama de durere reprezinta de fapt dorinta egoista de conservare. Dorinta de conservare ce ne face sclavii acestei realitati. O realitate de care indienii sioux se delimitau, dar nu uitau sa-i multumeasca... in felul lor.

sursa foto: http://www.descopera.ro/

Un comentariu: