luni, 30 ianuarie 2017

Amintirile karmice - Educarea muribunzilor

Imagini pentru deathDesi suna cinic, viata ne pregateste pentru moarte. Limitarile pe care le avem in cadrul acestei vieti ne fac sa valorizam din plin sentimentul nemuririi si nemarginirii cosmice de dupa moarte. Si totusi, nu ne dorim moartea.
Problema mortii o reprezinta necunoasterea. Omului ii este frica de necunoscut. Drama necunoasterii mortii este prezenta din plin in spiritul omului muribund. Oamenii aflati la capatul vietii experimenteaza sentimente puternice de teama si disperare.
In acelasi timp, problema muribunzilor este una extrem de importanta pentru umanitate. Noi nu constientizam acest fapt, dar un suflet disperat se agata de aceasta realitate iluzorie si refuza maretia mortii. Acesta devine un suflet pierdut.
In trecut, fiecare civilizatie isi pregatea muribunzii pentru a infrunta moartea si a constientiza individul de importanta si gloria mortii. Indivizii muribunzi erau invatati cum sa devina constienti de ei si sa controleze fenomenul mortii. Controland fenomenul mortii, indivizii puteau deveni constienti, in vietile urmatoare, de reincarnarile din trecut. Dupa cum vedeti, majoritatea dintre noi nu suntem constienti de vietile din trecut, asta din cauza ca in vietile anterioare am fost niste suflete pierdute, incapabile sa controlam fenomenul si realitatea prin care am trecut.
Pentru individ si mai ales pentru societate, educatia muribunzilor poate fi unul din factorii determinanti in dezvoltarea civilizatiei in viitor. Este crucial sa stim cum am fost in trecut si problemele pe care le-am creat pentru a evita sa reproducem greselile in prezent. Una din cheile amintirilor karmice o reprezinta educatia individului inainte de moarte. Daca aveti in familie un muribund incercati sa-i inlaturati teama si disperarea, explicandu-i ca moartea nu este altceva decat o trecere spre o realitate glorioasa. Amintiti-i in fiecare zi ce persoana minunatat este si ca drumul sau spre eternitate va continua si ca este necesar ca el sa fie constient de asta. 

4 comentarii:

 1. Complet de acord. Dar daca nu vrea ? Daca este mult prea ancorat in realitate ? Daca face "misto", cu rautate, cand incerci sa deschizi astfel de discutii ? Daca nu este pregatit intelectual pentru discutii mai "inalte" ?

  RăspundețiȘtergere
 2. Refuzul este o optiune... dar merita incercat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dar cand moare un popor?

  RăspundețiȘtergere
 4. cand moare un popor ? :)))) buna gluma ... poporul este format din indivizi, din suflete individuale
  nu sunt suflete pierdute, sunt doar suflete care au pierdut o sansa ... dar existenta este extrem de rabdatoare si o noua sansa va fi data ... secretul consta in a o fructifica candva
  ... de fapt un om va muri exact asa cum i-a fost viata, nimic nu-l va schimba in preajma mortii in legatura cu atitudinea sa fata de moarte ... poate ca v-a fi umil, neavand incotro va incepe sa-si ceara iertare, va considera ca a ratat multe oportunitati, va avea regrete ... nu cred ca il va ajuta in vreun fel ... doar atitudinea avuta in timpul vietii este singurul lucru care ii poate fi de folos in fata mortii ... de fapt intreaga viata traita va avea ca punct culminant Moartea ... din nefericire chiar religia crestina nu ajuta cu nimic omul decat doar sa bage frica in el in legatura cu cel asteapta, adica iadul sau raiul ... dar asta e alta poveste.
  Moartea este o noua nastere cum de altfel orice sfarsit are deja un nou inceput... cand ai realizat asta nu teoretic, mental, ci prin insasi experienta vietii atunci moartea este o celebrare, o sarbatoare. Maestri ne indeamna - Mori clipa de clipa pt ca in acelasi timp clipa de clipa sa fii nou, proaspat, renascut .... adica mortii cu mortii si vii cu vii, trecutul a fost, ceea ce este, este si atat.
  cu drag nnn

  RăspundețiȘtergere