joi, 23 februarie 2017

Poate te vor ajuta - Citate despre spiritualitate si iubire

Imagine similarăFiecărui om îi este dată o scânteie de spiritualitate. Dar este de datoria lui s-o descopere şi s-o însufleţească.
Incercarea de a elimina simptomul fara a lucra la eliminarea cauzei care a stat la baza producerii lui este inutila. De indata ce puterea vointei iti va slabi, simptomul va reveni.
Majoritatea tiparelor mentale daunatoare au drept concluzie finală <<Nu sunt suficient de bun>>.
La ce iti foloseste enervarea? Aceasta este o reactie stupida care nu face decat sa-ti iroseasca timpul si energia. Ea reprezinta refuzul de a percepe viata dintr-o alta perspectiva.
Iertarea nu are nimic de-a face cu acceptarea unui comportament negativ, ci cu transcenderea unui atasament (inevitabil ne atasam cu gandul de persoana sau situatia pe care n-o putem ierta).
Spiritualitate înseamnă a trăi cu ceva şi nu pentru ceva.
Nu renunta atunci cand pornesti pe drumul schimbarii;in cazul in care copiii ar renunta sa mai incerce atunci cand se ridica pentru prima data in picioare si cad, ei nu ar invata niciodata sa mearga.
Am învăţat că orice exces, fie el şi în spiritualitate, nu e tocmai recomandat, dezechilibrează.
Convingerile noastre nu sunt altceva decat ganduri sustinute o vreme foarte indelungata. Oricare ar fi ele, noi nu avem niciun motiv sa ramanem ancorati in durerea noastra. Trecutul nu mai are nicio putere asupra noastra.
Sa nu lasi mintea sa te controleze prin tot felul de ganduri cum ar fi “Imi este greu sa ma schimb”, ci sa preiei tu controlul asupra ei: <<Optez pentru a crede ca imi este din ce in ce mai usor sa fac aceste schimbari>>.”
Un gand nu ajunge sa ne domine decat daca noi l-am ales si i-am dat acces.
Dacă omul înţelege, înainte de a veni suferinţa, că spiritualitatea este mai importantă decât materialul, atunci, din punctul lui de vedere, suferinţele nu sunt suferinţe, ci instrumente de dezvoltare spirituală.
Multe dintre ganduri le refuzam: <<Gandeste-te cat de des ai refuzat sa emiti ganduri pozitive legate de tine insuti!>>. De ce refuzam gandurile pozitive?
Spiritualitatea nu vine din religie. Ea vine din sufletul nostru.
Daca vrei sa faci o schimbare, e nevoie si de rabdare, e ca si cum plantezi o samanta din care iti vine greu sa crezi ca va iesi o adevarata planta, dar dupa ceva timp asta se intampla, cu conditia sa nu tai primii lastari, doar pentru ca nu vezi inca o planta matura.
Atunci cand incepi sa te eliberezi de un anumit tipar mental, situatia mai poate dura o vreme, dar acesta e doar un indiciu ca lucrurile se schimba; atunci cand te apuci de curatenie in casa la inceput este un haos total, dar incet-incet toate se asaza la locul lor.
Daca ai ajuns in aceasta situatie pentru ideile inoculate de parinti, nu e cazul sa-i acuzi: <<Noi suntem victimele unor victime, iar ei nu ar fi putut sa ne invete altceva decat au invatat ei insisi de la parintii lor.De fapt, ei au fost niste oameni la fel de speriati ca si tine>>.
Resentimentele, (auto)critica excesiva, vinovatia si teama genereaza cele mai multe probleme din viata oamenilor si cele mai multe boli. Acestea sunt cauza majoritatii bolilor din viata oamenilor, ele se nasc din condamnarea celor din jur si din lipsa asumarii responsabilitatii pentru propriile fapte.
Multi oameni de pe aceasta planeta sufera din cauza nemultumirii fata de sine si a vinovatiei. Acesta este un simplu gand, iar gandurile pot fi schimbate.
Daca tie ti-e usor de regula sa-ti intelegi propria durere, fa un efort in a intelege si durerea celui care te-a ranit.
Ori de cate ori apare o problema nu inseamna ca avem ceva de facut, ci ceva de aflat.
Religia e pentru cei ce se tem de iad. Spiritualitatea e pentru cei care au fost deja acolo.” — Proverbe amerindiene.

Iubirea ne deschide calea spre spiritualitate, spre armonia sufletelor si frumusetea universului, caci doar iubirea se daruie neconditionat, fara teama de sacrificiu si fara a pretinde nimic in schimb. Si astfel il inalta si il innobileaza pe om. „Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire” spune apostolul Ioan.
Doar iubirea poate fi daruita la nesfarsit pentru ca – pe masura ce daruim – ea nu se micsoreaza, nu se consuma, ci –dimpotriva – devine si mai mare, si mai cuprinzatoare. E asemeni unui izvor nesecat care creste si creste, devine râu, apoi fluviu ce-si croieste drum pana la imensul ocean de Lumina si Iubire, pe care obisnuim sa-l numim simplu: Dumnezeu.
Dar, pentru a deschide calea spre spiritualitate, e nevoie sa inaltam, cu efort si daruire, piatra cu piatra, catedrala sufletului nostru. Si fiecare piatra adaugata, fiecare treapta pe care o urcam, va fi o treapta a devenirii noastre, menită sa ne pregateasca pentru Marea Intâlnire.
Si astfel invatam ca doar iubirea ce accede la spiritualitate ne poate purta pe aripile Luminii Divine, tot mai sus spre stele si dincolo de ele, pana la intalnirea cu Dumnezeu.
Cu timpul intelegi ca doar cel care e capabil sa te iubeasca cu defectele tale, fara a pretinde sa te schimbe, iti poate aduce toata fericirea pe care ti-o doresti.” (Jorge Luis Borges)
Cand dragostea vorbeste, vocile tuturor zeilor par a fi adormite in armonia raiului. (William Shakespeare)
Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata. (1 Corinteni 13:4-8)
Dragostea este bucuria de a face altora bucurie. 
Dragostea este adevărata slujbă pentru Dumnezeu. 
Iubirea e o comoara rara, stralucind fara pereche doar in inimile bune, doar in sufletele adanci.” (Khalil Gibran)
Iubirea este aripa dăruită de Dumnezeu sufletului, pentru ca să urce pană la El.” (Michelangelo Buonarroti)
Orice iubesti este in centrul unui paradis. ( Novalis )
Divinitatea cea mai veche e iubirea. ( Platon )
Iubirea este sfanta impartasanie pe care ar trebui sa o primim in genunchi, cu aceste cuvinte de umilinta in inima si pe buze: Domine, non sunt dignum. ( Oscar Wilde )
Dragostea incepe acolo unde incepe eternitatea. ( Manoel de Abreu )
Iubirea inseamna a fi doi si a nu fi decat unul. Un barbat si o femeie ce se topesc intr-un inger. ( Victor Hugo )
Durerea unuia singur (…) face cât durerea lumii. Si dragostea pentru una singură clatină Calea Lactee si stelele. (Antoine de Saint Exupery)
Dar dacă nu te ating, te construiesc ca pe un templu. Si te inalţ in lumină. (…)Iar eu te iubesc dincolo de mine sau de tine. (…) Nu esti decât o treaptă in drumul meu spre eternitate. Esti făcută pentru a fi arsă, consumată, dar nu pentru a te reţine… (Antoine de Saint Exupery)
Am renuntat la marginitul Eu, nemarginindu-ma-n tine. (Ionut Caragea)
Simt că cu cât te iubesc mai mult pe tine îl iubesc şi pe Dumnezeu în aceeaşi măsură fiindcă încep cu adevărat să-L simt, să-L regăsesc pierdut adânc în sufletul tău, dragostea mea. Abia atunci realizez că Dumnezeu nu se află acolo doar pentru a-mi spune că are chip frumos şi nici pentru a-mi demonstra existenţa Sa ci fiindcă noi suntem un accident de a ne afla în faţa Lui şi de a-I înţelege măreţia eternităţii sale în noi. (Sorin Cerin)
Vom fi uniţi prin sfinţenia iubirii în şi prin Dumnezeul nostru etern. (…) în noi şi peste noi e Dumnezeul acela tăcut care nu are nevoie nici de imagini sau alte cuvinte, ci doar de iubirea noastră nesfârşită. (Sorin Cerin)
(…) doar Dumnezeu este Unicul real, iar atunci când iubim ne amintim mai mult ca oricând de Dumnezeu, fiind mai aproape de acesta.  (Sorin Cerin)
Atunci când privesc în străfundurile fiinţei tale, iubindu-te atât de mult, îl privesc şi îl simt pe Dumnezeu, amintindu-mi de una dintre imaginile sale atât de dragi mie: chipul tău! (Sorin Cerin)
Să ştii că şi sfinţenia face parte din iubire, iar tu eşti o sfântă a Destinului meu, o religie a vieţii mele. Un crez al fiinţei uitate din mine… (Sorin Cerin)
Dumnezeu este iubire – îndrăznesc să spun, dar ce răutăcios diavol este dragostea! (Samuel Butler)
A iubi înseamnă a fi în comunicare cu celălalt şi a descoperi în el scânteia lui Dumnezeu. (Paul Coelho)
Nu încerca să-ţi măsori nivelul de spiritualitate, comparând ce se întâmplă cu tine cu ceea ce se întâmplă cu ceilalţi.
A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi. (Octavian Paler)
A iubi inseamnă a trăi prin inimă, partea cea mai vie si mângâietoare a fiintei noastre. (Jean Baptiste Henri Lacordaire)
Dragostea e chiar parte din suflet. E de aceeasi natură. Dragostea e ca o scânteie divină ca si sufletul, si tot ca el e incoruptibilă, indivizibilă, nepieritoare. E un punct de foc in noi, nemuritor si infinit, pe care nimic nu-l poate delimita si nimic nu-l poate atinge. Îl simti arzând până in străfundul fiintei si-l vezi strălucind până in adâncurile cerului. (Victor Hugo)
Bogăţia, gloria şi puterea sunt fum, neant. Bogatul găseşte pe unul şi mai bogat decât el, gloria oricui poate fi întunecată de o glorie mai mare a altuia, cel puternic e invins de altcineva şi mai puternic. Doar dragostea ne face egali cu zeii. (H. Sienkiewicz)
Este treaba Maestrului spiritual să îl facă pe discipol să simtă că fără iubire, fără adevăr şi lumină viaţa este lipsită de sens şi de roade. Cel mai important lucru pe care îl face un Maestru spiritual pentru copii săi este să îi facă conştienţi de ceva vast şi infinit din interiorul lor, care nu este nimic altceva decât Însuşi Dumnezeu.
Frumuseţea este calea ce-l duce pe omul sensibil spre meleagurile spiritualităţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu