vineri, 3 martie 2017

Fabricarea imaginii lui Iisus

Imagini pentru iisusImaginea lui Iisus Hristos, cel crucificat si inviat a treia zi dupa scripturi, reprezinta motivul principal al religiei crestine. Avand la baza aceasta idee principala, crestinismul s-a extins in toata Europa, promovandu-si imaginea cu succes si in Asia, Africa si mai apoi in cele doua Americi.
Dar cine este Iisus Hristos, personajul principal al crestinismului? Din punct de vedere istoric, acest personaj nu exista. Niciun contemporan de-al sau nu s-a obosit sa-l mentioneze, ceea ce da mult de gandit. Da mult de gandit, avand in vedere faptul ca Biblia il prezinta ca pe un personaj foarte cunoscut in Israel. Este de subliniat faptul ca in Israel se gaseau in acel moment mai multi intelepti si scriitori romani si greci care aveau rolul de a scrie despre tot ce se intampla important in aceasta provincie. Dupa cum se vede, Iisus nu a meritat sa fie mentionat.
In acelasi timp, elementele mistice caracteristice nasterii si existentei lui Iisus, prezentate in Biblie, se regasesc si in alte religii mai vechi ce au circulat in Imperiul Roman. Astfel, Horus, la fel ca şi Iisus, a fost născut din fecioară, iar Isisşi a fost singurul fiu născut al zeului Osiris. Naşterea sa a fost vestită de către steaua Sirius, steaua dimineţii. Miturile egiptene ne spun ca Seth a încercat să-l omoare pe Horus, dar Osiris ii spune mamei lui Horus ,,Vino, tu zeiţă, ascunde-te cu copilul tău!”. La fel ca in miturile egiptene, un înger i se arata lui Iosif si ii spune: ,,Scoală-te şi ia pruncul şi pe mama lui şi fugi în Egipt”. 
Un alt indiciu asemanator il reprezinta varsta de 30 de ani. Atat viata lui Iisus, cat si a lui Horus ne este necunoscuta in intervalul 12 - 30 de ani. Apoi, la 30 de ani amandoua personaje divine sunt botezate. In amandoua cazurile, soarta celui care îi botează este aceiaşi - este decapitat. Similare sunt si minunile celor doi. Amândoi merg pe apă, vindecă bolnavi, redau vederea, exorcizează, sunt crucificaţi, coboară în iad şi învie după trei zile.
Un alt personaj care a servit la fabricarea mitului Iisus Hristos a fost zeul Krishna. Conform Bhagavata Purana (Poveşti divine şi eterne ale Zeului Suprem), Krishna s-a născut fără existenţa unei uniuni sexuale, ci prin ,,transmisie mentală” de la mintea lui Vasudeva în pântecele mamei, Devaki. Krishna ca si Iisus este numit zeu sau fiul Zeului Suprem. Krishna  a fost trimis din rai pe pământ. Pe pamant, Krishna a luat chip uman, fiind numit  salvator şi fiind a doua persoană din Trinitate. 
Precum Iosif, tatal lui Iisus, parintele patern al Krishnei, a fost tâmplar. In acelasi timp, un mare spirit fiind cu adevărat tatăl lor. Krishna, precum Iisus, a fost vizitat la naştere de înţelepţi sau păstori, ghidaţi de o stea. Niste entitati (ingeri) îi avertizează pe părinţii sai că liderul local doreşte să-i asasineze şi fug împreună cu părinţii. In timp ce Maria şi Iosif se refugiază în Muturea, părinţii Krishnei fug în Mathura. Curios, nuu?
Chiar si supranumele pe care amandoua personaje l-au avut sunt similare. In literatura biblica Iisus a fost numit ,,leul tribului Iudaic". In acelasi timp, Krishna este intitulat ,,leul tribului Saki”. Minunile înfăptuite de cei doi sunt aceleaşi, amândoi începând aceste minuni cu vindecarea unui lepros. Ambele zeităţi au parte de o ultimă masă, sunt crucificate şi reînvie  după 3 zile.
Crestinismul a mai preluat de la Mithraism mai multe rituri. Craciunul, nasterea lui Iisus, se afla pe data de 25 decembrie. Aceasta data corespunde cu nasterea lui Mithra, dar si cu renasterea Soarelui, religia mithraica fiind una solara. 
Unul dintre cele mai importante ritualuri crestine este botezul. Nici acest ritual nu a fost unul original, ci a fost preluat din mithraism. Similar cu practica crestina, in religia lui Mithra, se practica botezul prin scufundare. În acest sens, chiar Justin Martirul şi Filosoful, apologet creştin, declara în opera sa „Apologetica”, următoarele: ,,când diavolii au auzit despre această spălare vestită de profet, i-au determinat pe cei ce intră în templele lor, pentru a le aduce jertfe de băutură şi arderi de tot, să se şi stropească şi să se spele, de asemenea, în întregime, după ce se îndepărtează [de locul sacrificiului], ca să intre în sanctuarele unde se află imaginile lor”.
Mithraistii botezati deveneau initiati si aveau acces la cunostinte superioare. Trebuie sa subliniez ca in crestinismul timpuriu botezatii aveau acces la scripturi dar si in spatiul central al bisericii. Cei nebotezati ramaneau intr-un fel de hol, creat special pentru ei. Botezul se facea la 30 de ani, exact varsta pe care Iisus a avut-o cand a fost botezat de Sfantul Ioan. Cu timpul, botezul nu a mai avut o asemenea valoare deoarece se dorea ca aceasta religie sa fie una de masa.
Un alt aspect important al religiei crestine il reprezinta painea si vinul sau euharistia. Dar si acest aspect important a fost preluat tot din mithraism. O dovada in acest sens o reprezinta o inscripţie dedicată lui Mithra:,, Cel ce nu v-a mânca din trupul meu şi nu v-a bea din sângele meu, astfel încât el să se unească cu mine şi eu cu el, acela nu va cunoaşte salvarea”. In acelasi timp, Biblia ne spune: ,,Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el."
Aceste similitudini exista deoarece crestinii au copiat de la religiile existente deja in Imperiul Roman. O parte dintre rituri au fost preluate inainte ca aceasta religie sa fie recunoscuta, dar cele mai multe preluari au fost facute dupa Imparatul Constantin. O dovada in acest sens o putem regasi si in scrierile filosofului grec, Celsus, ce a trăit în secolul al II-lea d.Hr. şi care a scris împotriva creştinismului. Acesta declara ca ,,această religie recentă (creştinismul), este o reflexie palidă a credinţelor păgâne”. Conform enciclopediei catolice, Celsus spunea că creştinii au copiat conceptele celorlalte culte. ,,Ideilie (creştine) referitoare la originea universului sunt comune cu cele ale tuturor oamenilor şi ale înţelepţilor din antichitate”
Explicatia filozofilor crestini (sfintilor parinti) a fost ca diavolul a plagiat prin anticipare crestinismul pentru ca aceasta religie sa isi piarda din credibilitate. Reusita aceasta explicatie, nu credeti?
Conform specialistilor, exista aproape 200 de coincidenţe perfecte între evenimentele din viaţa lui Iisus şi cea a lui Horus, precum şi cele 346 analogii dintre Hristos şi Krishna. In incheiere as vrea sa adaug faptul ca mitul unui invatator care se sacrifica pentru ideile sale s-a regasit si in scrierile eseniene. De fapt, o buna parte a personajelor (Iisus, sfantul sau mai bine zis maestrul Ioan) au fost preluate din aceasta secta evreiasca. O secta evreiasca care a avut la baza idei budiste preluate de la pelerinii budisti ce s-au perindat prin tinuturile palestiniene in secolul I i.Hr (acum 2100 de ani in urma). Din acest motiv, regasim in credinta crestina idei din intelepciunea budista. Aceste idei au dat apa la moara multor ganditori care au crezut ca Iisus Hristos a calatorit in Tibet. Tot ce este posibil in acest caz, numai ca acel Iisus nu prea avea legatura cu cel din Biblie... doar ideile si numele i-au fost preluate. Aceste "coincidente" (daca chiar vreti sa le numiti asa) sunt o dovada puternica ca Iisus Hristos a fost un personaj fabricat. Insasi religia crestina avand la baza religiile pagane care se regaseau in Imperiul Roman la acel moment.

sursa informatii: http://www.historia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu