vineri, 14 iulie 2017

Conspiratie istorica - "Chestiunea evreiasca"

Imagini pentru evrei moldovaPe la mijlocul secolului al XIX-lea in Moldova patrund masiv valuri de evrei refugiati din Austria, Polonia ocupata de rusi si din Rusia propriu-zisa. Valurile de evrei sunt atat de mari incat minoritatea etnica evreiasca ajunge la un numar de peste 250.000 de indivizi. Pentru a va face o idee, in Moldova populatia era de doua milioane de oameni.
Evreii se infiltreaza in toate structurile societatii moldovenesti, ocupand nise economice vitale pentru statul roman. In acelasi timp, moldovenii, nefiind stapani cu adevarat pe pamantul lor (Moldova era parte a Imperiului Otoman), nu au avut forta si nici capacitatea de a administra si a opri acest val de imigranti.
Odata cu infaptuirea Romaniei, problema evreiasca a capatat o proportie mai mare. Ce este de subliniat in acest sens, este faptul ca timp de cateva decenii evreii au continuat sa vina in Romania. Aceste valuri de evrei, asemanatoare ca importanta cu valurile de emigranti din Siria, din prezent, a destabilizat evolutia demografica a oraselor din Moldova. Se ajunsese ca in orasele din nordul Romaniei la trei romani sa corespunda un evreu.
Orasele Iasi (in Iasi dintr-o populatie de 80.000 de oameni, 50.000 erau evrei), Botosani, Bacau etc erau practic controlate de comunitatea evreiasca proaspat intrata in tara. Eforturile autoritatilor romane de a opri migratia si de a acapara controlul oraselor moldovenesti a starnit comunitatea evreiasca din Romania. Evreii au devenit extrem de galagiosi, facand apel la Marile Puteri pentru a pedepsi statul roman.
Statul roman a pus insa unele piedici importante noii comunitati evreiesti. Astfel, evreii nu aveau voie sa se aseze la sate (pana la urma au ajuns la sate pe domeniile boierilor care erau indatorati catre acestia) si nu puteau sa obtina cetatenia romana din cauza religiei mozaice. In Romania, doar crestinii ortodocsi puteau sa obtina cetatenia romana. Aceasta cauza a fost pusa, in special, pentru a nu da posibilitatea emigrantilor evrei sa obtina cetatenia romana.
Valul de emigranti evrei era extrem de greu de controlat. Evreii ajunsi in tara nu doreau sa invete romana si sa se conformeze statului roman. Acestia se izolau de societate si creau zone in care autoritatile romane nu putea patrunde. Evreii practicau camataria, neplatind niciun fel de taxe statului roman, eliminand din comert, printr-un comportament agresiv, toata concurenta. 
In acelasi timp, statul roman nu putea sa acorde cetatenie tuturor evreilor. Ce ar fi fost ca toti emigrantii sirieni sa primeasca imediat cetatenie in statele europene. Desi multi nu stiu, dar Germania desi a primit multi emigranti, nu le-a dat automat si cetatenie. Pentru cetatenie ei trebuie sa faca mai multi pasi care sa ateste atasarea de valorile statului care i-a primit. Acest fapt doreau si autoritatile romane, doar ca erau constiente ca un stat nou nu avea capacitatea sa se impuna in fata marii mase de evrei. 
"Chestiunea evreiasca" s-a transformat intr-o conspiratie atunci cand, dupa Razboiul de Independenta a Romaniei, Marile Puteri au refuzat sa recunoasca independenta Romaniei pe motiv ca evreilor nu li se dadea cetatenia romana. Desi refuzau sa acorde independenta, obtinuta cu sange de poporul roman, Marile Puteri erau constiente de drama sociale a Romaniei.
La o intrevedere cu consulul Frantei la Bucuresti, M. Kogalniceanu declara ca "Ni se opune libertatea de constiinta - israelitii din Romania sunt oare impiedicati in vreun fel in practicarea cultului lor? Evreii polonezi, rusi, austrieci nu sunt ei detinatorii capitalurilor noastre? Nu ne invadeaza ei orasele, pana-ntr-atat incat in unele parti ale Romaniei este un evreu la trei locuitori? Pe noi ar trebui sa ne aparati impotriva lor si nu pe ei impotriva noastra. Nu este vorba aici nici de libertate de constiinta, nici de o problema de ordin religios, pentru Romania este vorba de o problema sociala. Ni se impune o revolutie, nu suntem pregatiti pentru asa ceva si nu exista niciun guvern care ar rezista in aceste conditii.
Explicând aceste raţiuni în faţa Camerei, în martie 1878, I.C. Brătianu spunea: Europa poate pretinde de la noi, printr-o singură trăsătură de condei, ca noi să rezolvăm problema? Noi am fost încă din secolul al XIII-lea şi până azi, avangarda Europei; noi am fost bulevardul Europei contra invaziilor asiatice din acea vreme. Statele europene s-au putut dezvolta în acest timp pentru că alţii se sacrificau pentru a-i ţine la adăpost (sâc!). De aceea, abia de mai ieri am putut şi noi să intrăm pe făgaşul civilizaţiei moderne… Credeţi, deci, că Europa nu va înţelege, n-a înţeles, încă, cu toate eforturile unora, că ar însemna să ne distrugă dacă ne-ar determina să acordăm naturalizare în masă israeliţilor? Care dintre puteri ar putea pretinde ca, de dragul unui principiu, noi să ne distrugem naţionalitatea? Rezolvarea problemei israelite este o operă foarte laborioasă care nu poate fi rezolvată definitiv decât cu timpul, poate că într-o jumătate de secol…”.
Romania a fost amenintata chiar cu o invazie a Imperiului Austro-Ungar si fortata sa cedeze in cazul afacerii Strousberg pentru ca independenta sa fie recunoscuta. Desi autoritatile romane au rezistat, Marile Puteri (in special Germania) au schimbat tonul fata de Romania doar atunci cand au observat ca Rusia revenise la politica de dominatie a Balcanilor. Acest fapt, coroborat cu fraiereala Strousberg data Romaniei a dus la recunoasterea independentei.

cititi si: Problema evreiasca din Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu