joi, 6 iulie 2017

Trecerea de la negativ la pozitiv

Negativitatea este o stare foarte naturala la om. Ea nu ar trebui sa fie, dar asa se petrec lucrurile, caci orice copil trece prin numeroase momente negative.
Pe masura ce creste, toata lumea ii spune ce trebuie sa faca, ce trebuie sa nu faca - ca si cum el nu ar conta. Copilul este mic, un pitic intr-o lume a uriasilor, si  toata lumea incearca sa-l manipuleze. In adancul fiintei sale el striga: "Nu, nu, nu !", dar in exterior este nevoit sa spuna: "Da, da, da!". Devine astfel un ipocrit.
De aceea, incercati aceasta metoda in fiecare seara, timp de o ora. In primele 40 de minute, deveniti cat de negativ puteti. Inchideti toate usile, asezati perne in jurul patului. Scoateti din priza telefonul, pentru ca nimeni sa nu va poata deranja timp de o ora. Puneti un bilet pe usa in care anuntati ca timp de o ora doriti sa fiti lasat in pace. Creati o atmosfera cat mai negativa, puneti o muzica trista si simtiti ca sunteti mort. Repetati mantra negativitatii: NU.
Readuceti-va in memorie diferite scene din trecut, cand va simteati nefericit si doreati sa va sinucideti, cand viata vi se parea ca nu merita sa fie traita. Exagerati aceste stari. Creati o intreaga atmosfera in jurul dumneavoastra. Ca de obicei, mintea va incerca sa va distraga: "Ce faci? Noaptea asta este atat de frumoasa, cu luna plina!" Nu o ascultati. Spuneti-i sa revina mai tarziu; deocamdata doriti sa savurati la maximum negativitatea, aproape cu religiozitate. Plangeti, tipati, gemeti, dar mai presus de orice, aveti grija sa evitati complet starea de fericire, rasul. Nu permiteti nici cea mai mica amintire a fericirii. Daca cedati, trageti-va o palma! Reveniti la negativitate, rafuiti-va cu o perna, luati-o la bataie, muscati-o. Veti constata ca nu este deloc usor sa fii negativ timp de 40 de minute la rand.
Aceasta este una din legile de baza ale mintii: ea nu poate face nimic incontinuu, in mod constient. Impuneti-va insa sa reusiti. Iar atunci cand faceti ceva in mod constient, veti simti o separare. Nu va veti mai identifica perfect cu actiunea dumneavoastra; va aparea martorul. Distanta dintre martor si actiunea dumneavoastra are o mare frumusete. Ea nu trebuie insa creata; reprezinta un produs secundar, nu este treaba dumneavoastra sa o creati. Dupa 40 de minute, renuntati brusc la negativitate.
Aruncati pernele, aprindeti luminile, puneti-va o muzica frumoasa si dansati timp de 20 de minute. Repetati incontinuu mantra pozitivitatii: DA. Faceti apoi un dus. Apa va spala toata negativitatea dumneavoastra. Veti savura astfel in mod exceptional placerea de a spune DA.
Purificarea va fi completa. Dupa eliminarea acestor obstacole, curgerea dumneavoastra va deveni minuntat si libera.

Osho - Cartea despre copii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu