joi, 7 septembrie 2017

Explozie solara de amploare

Imagini pentru explozie solaraDupa ce NASA ne-a tot spus ca Soarele s-a calmat, ajungand la minimul sau, iata ca astrul zilei s-a dezlantuit intr-un mod putin asteptat. Astfel ca, miercuri au fost inregistrate două explozii solare masive, ultima, cea mai puternică din ultimii 11 ani, a provocat perturbarea masivă a comunicaţiilor.
Potrivit cercetatorilor, cele două explozii solare au fost înregistrate în clasa X, cea mai puternică categorie de furtună cu soare. Prima erupţie solară a fost înregistrată la 09:10 GMT (12:10 ora României), fiind de clasă X2,2, cea mai puternică din 2015 încoace. Dupa trei ore, la 12:02 GMT (15:02 ora României), Soarele a mai produs o explozie de clasa X9,3, potrivit datelor înregistrate de National Oceanic and Atmospheric Administration's Space Weather Prediction Center (SWPC) din SUA. Ultima explozie a fost considerata ca fiind cea mai puternică din ultimii 11 ani, conform Space. Exploziile solare produse miercuri au fost detectate şi filmate de sonda ''Solar Dynamics Observatory'' a Agenţiei Spaţiale Americane.
Conform SWPC, erupţiile solare produse miercuri au dus la o puternica perturbare a comunicaţiilor radio de pe Pământ. Astfel s-au produs mai multe intreruperi energetice si pierderi de contact in cadrul sistemelor de navigatie in partea luminata de Soare a Pamantului. Potrivit lui Rob Steenburgh, savant din cadrul SWPC, "A doua furtună solară a fost însoţită de emisii radio care sugerează că există un potenţial pentru un CME". Conform specialistilor, in timpul exploziilor solare mari, Soarele poate, de asemenea, să arunce un nor de plasmă energetică, un eveniment numit ejecţie de masă coronara - CME (atunci când Soarele este roşu).
Aceeasi specialisti avertizează că, dacă trece pe Pământ, o astfel de ejectare ar putea genera o auroră foarte spectaculoasă. In acelasi timp, explozia ar putea deteriora sateliţii şi sistemele de comunicaţii. Norul de plasmă produs de explozie ar ajunge pe Pământ în maxim trei sau patru zile, a mai spus Steenburgh, deşi CME declanşate de erupţii energetice ajung în general mult mai rapid.

sursa: http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu