marți, 20 februarie 2018

Echilibrul dintre rational si irational

Imagini pentru ezotericMintea este un sistem foarte contradictoriu. Modul ei de functionare angajeaza poli opusi. Dar gandirea noastra, modul nostru logic de a gandi alege intotdeauna una din parti si o neaga pe cealalta. Deci logica functioneaza intr-un mod non-contradictoriu, iar mintea intr-un mod contradictoriu. Viata antreneaza opusii, iar logica merge in linie dreapta - ea exclude opusii.
De exemplu, in minte ai ambele posibilitati: cea de a fi furios la extrem si cea de a fi linistit la extrem. Daca poti sa fii furios nu inseamna ca nu poti sa fii si non-furios, la cealalta extrema. Daca poti fi tulburat nu inseamna ca nu poti sa fii si linistit. Mintea functioneaza in ambele directii. Daca poti sa fii iubitor, poti sa fii si plin de ura. O posibilitate n-o exclude pe cealalta.
Dar in logica, in gandire, daca cineva e iubitor, atunci nu poate sa fie capabil de ura - asa gandim noi. Si incepem sa gandim si despre noi in felul acesta. Alegem o parte. Daca iubesti, te gandesti ca "sunt incapabil de ura", si atunci ura se tot acumuleaza in interiorul tau. Iar cand ajungi la o culme a atitudinii tale iubitoare, totul se naruie si cazi in ura. Nu doar mintea individuala functioneaza asa, ci si mintea sociala.
De exemplu, vestul a ajuns la culmea gandirii rationale. Acum partea irationala a mintii se va razbuna. Partii irationale i-a fost negata exprimarea, astfel ca de cincizeci de ani incoace ea se razbuna in fel si chip: pe calea artei, a poeziei, a teatrului, a literaturii, a filozofiei, iar acum chiar si prin modul de viata. Deci revolta tinerilor este in realitate o revolta a partii irationale a mintii impotriva unei prea mari rationalitati.
Orientul poate fi de ajutor, pentru ca el a trait cealalta parte, irationalul. Iar orientul a ajuns de asemenea la culme. Astfel ca acum tinerii din orient sunt mai interesati de gandirea rationala decat de trairea irationala.
Dupa cum vad eu lucrurile, acum pendulul se va duce in directia opusa, iar orientul va deveni occident si occidentul va deveni orient. Ori de cate ori ajungi la o culme a oricareia dintre partile mintii, va trebui sa te intorci in directia opusa. Acesta este drumul istoriei. Deci in occident va capata mai mult sens acum meditatia. Poezia va castiga teren, iar stiinta va da inapoi. Tineretul modern va fi antitehnologic si in ultima instanta antistiintific. Iar tineretul modern din occident va fi impotriva culturii, impotriva civilizatiei. E un curs firesc al lucrurilor.
Nici in orient, nici in occident n-am fost pana acum capabili sa dezvoltam o personalitate care sa cuprinda ambele parti. Am ales mereu cate o parte a mintii si apoi am dezvoltat-o doar pe ea, cealalta ramanand flamanda. Atunci e inevitabila revolta ulterioara a celeilalte parti, ceea ce va face ca totul sa se prabuseasca si mintea sa o ia inspre latura opusa. Acesta a fost mersul intregii noastre istorii, atat in occident cat si in orient; aceasta a fost dialectica.
De aceea in vest este acum mai semnificativa meditatia decat gandirea. Meditatie inseamna non-gandire. Zen-ul va exercita o mai mare atractie, budismul va exercita o mai mare atractie, yoga la fel. Toate acestea sunt atitudini irationale fata de viata. Ele nu pun accentul pe conceptualizari, pe teorii, pe teologii. Ele pun accentul pe avantul de a te afunda in existenta, nu in gandire. De aceea eu cred ca pe masura ce tehnologia se dezvolta, iar monopolul mintii devine sufocant, latura cealalta incepe sa-si faca tot mai simtita prezenta.

fragment din Osho, Psihologia Ezotericului

Un comentariu:

  1. ...se mai poate diferentia acum ce este acum rational si irational?, toti stam impietriti de frica adapostindu-ne in umbra unui zid ce se naruie permanent, dar recladit fara incetare cu iluzii de sinele fals, egoul..., mintea, careia daca nu ne supunem incearca sa ne distruga, acesta falsitate trebuie sa ia sfarsit, deoarece pur si simplu nu are o baza reala, evolutiva.

    RăspundețiȘtergere