sâmbătă, 10 martie 2018

Studiu - Visele lucide se aseamana cu experientele date de halucinogene

Imagini pentru halucinogeneCercetatorii de la Universitatea Buenos Aires din Argentina au descoperit faptul ca visele lucide se asemana foarte bine cu experientele date de plantele halucinogene. Conform specialistilor, oamenii descriu aproximativ în aceeaşi manieră experienţele cauzate de haluciongene precum LSD, ciuperci sau datura şi experienţele viselor lucide, scrie Live Science.
Enzo Tagliazucchi, unul dintre oamenii de stiinta implicati in proiect, a analizat, împreună cu echipa sa, declaraţiile online ale persoanelor care au trecut prin ambele tipuri de experienţe. Informaţiile au fost găsite pe site-ul erowid.org, unde oamenii pot descrie (în mod anonim) experienţele obţinute în urma consumului de substanţe interzise.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia că în top 20 substanţe al căror efect se aseamănă cu visele lucide, 17 sunt halucinogene. Consumatorii de halucinogene au descris halucinatii vizuale, de la distorsiuni slabe la explozii de culori. In acelasi timp, subiectii au mai experimentat şi un simţ al „lipsei de realităţi” şi mai apoi o disociere de corpul lor sau de sine.Tagliazucchi a mai declarat că unele similarităţi şi diferenţe reflectă modul în care psihedelicele lucrează asupra creierului şi modul în care se formează visele. Ca exemplu, neurotransmiţătorul serotonină nu este produs în timpul fazelor de vis din timpul somnului, dar psihedelicele produc o substanţă care seamănă cu serotonina şi care ajută la inducerea experienţelor psihedelice.
Pentru mine, aceasta similaritate este ceva normal, deoarece atat plantele halucinogene, cat si visele lucide, deschid aceleasi porti ale constiintei. Si drept urmare ale acestui fapt, experientele sunt aceleasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu