luni, 3 decembrie 2018

Buddha, despre suferinta, ego si adevarata natura.

Imagini pentru buddha„Chiar ingropata in noroiul trupesc, chiar ascunsa sub radacinile dorintelor pamantesti, chiar uitata, capacitatea pe care o are omul de a deveni un Buddha nu este niciodata uitata complet.”

„Oamenii ratacesc in mijlocul suferintelor lumii de nastere si de moarte fara sa stie ca ei insisi, in natura lor veritabila, pura si fara pete, au ascunsa bijuteria incomparabila a naturii lui Buddha. „

„Asa cum laptele este alb, chiar daca vaca este roscata, alba sau neagra, astfel, Natura lui Buddha este mereu pura, oricare ar fi conditia oamenilor si oricare ar fi faptele si consecintele lor.”

„A iti imagina ca exista un „EU” permanent este un gand eronat, caci presupune ceea ce nu exista. In schimb, a nega natura lui Buddha este gresit deoarece se presupune ca nu exista ceea ce exista.”

„Natura lui Buddha exista in fiecare, oricat de adanc ar fi ascunsa sub lacomie, manie si stupiditate. Natura noastra devarata nu poate fi nici pierduta nici distrusa, daca se indeparteaza impuritatile, ea va aparea mai devreme sau mai tarziu.”
„Dorintele omului sunt fara limite. Ele se aseamana cu setea unui om ce bea apa murdara: aceasta sete nu numai ca nu este niciodata potolita, dar ea creste continuu."
"Cel ce cauta sa-si satsifaca dorintele nu face decat sa si le sporeasca si sa atraga o suferinta multipla."

"Satisfactia dorintelor nu este niciodata completa: ea lasa totdeauna in urma ei o neliniste si o iritare care nu poate fi niciodata domolita.Pe de alta parte, daca satisfacerea dorintelor este contrariata, duce adesea omul la nebunie.”
"In aceasta lume, oamenii inclina spre egoism si rautate. Ei nu stiu cum sa se iubeasca si sa se respecte unii pe altii. Se rivalizeaza si se cearta pentru lucruri marunte. Din aceasta cauza viata este un trist cerc de suferinta.”

Un comentariu: