joi, 6 decembrie 2018

Conspiratie istorica - Plata datoriilor de razboi

Dupa cum stiti, anul acesta statul nostru implineste 100 de ani de la Marea Unire. Un centenar pe care il sarbatorim si cu care ne mandrim. Dar, in spatele unirii si a participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial (dar si a participarii celorlalte state) a stat ascunsa o adevarata conspiratie. O conspiratie care avea in prim plan datoriile de razboi.
In timpul Primului Razboi Mondial statele Antantei, Franta, Marea Britanie, Italia, Rusia, Romania, Serbia si Grecia, au imprumutat sume consistente din SUA pentru a face fata razboiului (pentru inarmare si alimente). Dupa razboi, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria si Turcia, adica statele pierzatoare, trebuiau, cum era normal si cum se stipulase in acordurile de pace de la Versailles, sa plateasca datoriile de razboi pentru daunele cauzate de conflict. Germania s-a eschivat, totusi, desi de partea invingatorilor in razboi, SUA, nu a sustinut cauza Antantei in cazul datoriilor ci a statului german. Prin intermediul unor programe de asa-zise reparatii de razboi, SUA  au ajutat tarile pierzatoare sa isi revina din razboi prin imprumuturi masive acordate lor, dar si prin anularea celei mai mari parti a datoriilor de razboi. Problema cea mai mare era ca statele invingatoare, Franta, Anglia, Romania, Italia, Serbia etc, depindeau de banii pe care Germania trebuia sa le plateasca in contul reparatiilor de razboi pentru a-si plati ele insele datoriile catre SUA. Pentru a-si impune propriul sau plan de regandire a datoriilor, SUA au convins Marea Britanie sa o sustina.
Interventia SUA si mai apoi a Angliei a lasat statele invingatoare in imposibilitatea de a-si plati datoriile de razboi, intarind, in acelasi timp, economia Germaniei care, mai tarziu, avea sa starneasca un alt razboi mondial.
Franta, Romania, Serbia, Italia si Grecia au ramas pagubite si fortate sa faca mari sacrificii pentru a plati datoriile pe care le-au contractat in timpul razboiului, in timp ce Germania a beneficiat de imprumuturi ieftine si de anularea celei mai mari parti a datoriilor ei de razboi. Drept urmare, tarile invingatoare au trait adevarate drame economice dupa razboi. Din aceasta problema, cea mai castigata a iesit SUA si mai apoi Marea Britanie, desi aceasta din urma va fi aproape ruinata in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Colac peste pupaza, imediat dupa ce statele invingatoare si-au dat seama ca au ramas pacalite, a venit criza din 1929 care le-a facut sa fie si mai datoare.
In acest fel, marea finanta americana a lasat Europa intreaga pe un munte de datorii. Datorii pe care le platim si in zilele actuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu