luni, 17 martie 2014

Experientele extracorporale, mult mai des intalnite decat se crede

Oamenii au fost fascinati dintotdeuna de experientele extracorporale - sunt doar trucuri ale mintii noastre sau au vreun fel de semnificatie spirituala? 
O noua cercetare a adus in lumina experientele extracorporale prin studiul activitatii creierului, dupa ce o canadianca a sustinut ca se poate desparti de forma sa fizica oricand isi doreste. Astfel, oamenii de stiinta afirma ca anumite zone din partea stanga a creierului, asociate cu imagistica legata de chinestezie (perceperea senzatiei de miscare), sunt responsabile de senzatia de plutire in afara corpului. Andra Smith si Claude Messier, cercetatori la Universitatea din Ottawa, Canada, si-au indreptat atentia catre o absolventa a facultatii de psihologie, in varsta de 24 de ani.
Aceasta a declarat ca poate avea, in mod voluntar, inainte sa adoarma, acest tip de experiente si ca este capabila sa pluteasca si sa se roteasca in aer, deasupra formei sale fizice. Dezactivare puternica a cortexului vizual (A,B) Acestia au folosit un aparat de rezonanta magnetica (RMN) pentru a examina creierul tinerei si au ajuns la concluzia ca aceasta este prima persoana studiata care poate experimenta extracorporalitatea „la cerere”, fara a avea vreo anomalie a creierului, ci doar o „dezactivare puternica a cortexului vizual”. Desi specialistii au recunoscut ca persoanele precum tanara, care pot experimenta extracorporalitatea voluntar, sunt destul de rare, acestia cred, totusi, ca aceste experiente sunt mai des intalnite decat se stie.
Concluzia lor este bazata pe faptul ca absolventa a considerat ca aceste capacitati sunt normale, nicidecum neobisnuite. „Participanta a declarat ca a inceput sa experimenteze extracorporalitatea inca de cand era la gradinita si se plictisea in timpul orelor de somn de la camin. A parut foarte surprinsa cand i-am spus ca nu toata lumea poate face asta”, au consemnat cercetatorii in studiul publicat in jurnalul „Frontiere in Neurostiinta Umana” (Frontiers in Human Neuroscience). Acestia sunt de parere ca exista posibilitatea ca acest fenomen sa se petreaca multor persoane, dar nu este raportat pentru ca oamenii nu-l considera un lucru neobisnuit si ca, de asemenea, este posibil ca aceasta abilitate sa fie des intalnita in copilarie, dar sa se piarda la maturitate, in caz ca nu este exersata.


preluat din: http://www.esoterism.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu