marți, 25 martie 2014

WikiLeaks dezvaluie: Putin planuia inca din 2008 sa intervina in Crimeea

Mihail SaakasviliWikiLeaks scoate, inca odata, adevarul la iveala. Conform unui document "declasificat" de aceasta organizatie informatica Putin ar fi planuit inca din 2008 sa intervina in Crimeea iar acest lucru a fost intarit si de afirmatiile pe care le facea presedintele georgian Miheil Saakasvili in acel moment.
In 2008 presedintele georgian ar fi spus ca “Rusia se pregateste ca, dupa invazia din 2008 in Georgia, sa intervina in Crimeea”. Titlul documentului e elocvent: “Ukraine - next on Putin's to do list?” („Ucraina – urmatoarea pe lista de treburi a lui Putin”).
Conform documentului Saakasvili a prezis ca Rusia va incita la tensiuni etnice in peninsula” iar apoi se va oferi “in mod generos” sa rezolve problema. Saakasvili presupunea ca in momentul invaziei  Ianukovici va fi presedinte desi in 2009 in fruntea Ucrainei era Victor Iuscenco. Potrivit WikiLeaks, Saakasvili ar fi spus ca “Putin vrea sa mentina presiunea asupra Ucrainei si Georgiei ca sa dea o lectie si un avertisment altor tari ex-sovietice”. Documentul citat ar proveni de la Departamentul american al Apararii, mai precis de la un reprezentant al acestui departament in Tbilisi, capitala Georgiei. 
Saakasvili a confirmat acest lucru la postulCNN. “In 2008, atunci cand Georgia a fost invadata de trupe rusesti, am avertizat chiar inainte de invazie ca o sa vina si randul Ucrainei. Putin se tine de planul sau”. Saakasvili  a mai spus ca interventia din Crimeea a fost realizata pe acelasi model precum cea din Georgia.
Putin nu poate fi acuzat ca isi ascunde intentiile. Inainte de a invada Georgia, el si apropiatii au avertizat asupra iminentei unui razboi cu tara noastra. Inca de la summit-ul de la Bucuresti din 2008 insista ca Ucraina nu e o tara, ci un teritoriu”, sustine Saakasvili intr-un editorial publicat in Financial Times.
Saakasvili a mai dezvaluit ca seful de stat al unei tari vecine cu Ucraina i-a spus in 2012 ca Putin i-a propus impartirea Ucrainei intre Rusia si vecinii ei din vest. “Mi-a spus ca, in opinia lui, nu parea o gluma”.
Saakasvili considera ca urmatoarea tinta vor fi tarile baltice si ca UE si NATO va trebuie sa intervina. In 2008, cand avertizam ca Ucraina poate fi urmatoarea victima, chiar si politicienii americani si europeni care erau de partea mea m-au considerat nebun” a mai declarat acesta.
Intotdeauna am crezut ca aceste miscari pe care Rusia le face in acest moment au fost stiute de americani de dinainte (le stia si Saakasvili ca doar acesta nu a fost un fel de Nostradamus sa prezica ca presedintele ucrainean va fi Ianukovici). Miscari care au fost gandite la un nivel foarte inalt, iar Rusia nu a facut toata aceasta problema de capul ei.
O asemenea mutare i-ar fi fost fatala Rusiei intr-un scenariu diferit. Chiar daca Rusia detine rezerve mari de petrol si gaze, Europa, cu putin efort, ar fi procurat aceste substante energetice din alta parte si la costuri chiar mai mici iar Rusia ar fi fost izolata complet economic si diplomatic.
Dar dupa cum observ Rusia nu a fost mai deloc penalizata - a fost penalizata doar la nivel declarativ, iar scoaterea ei din G8 este doar de ochii lumii.
Totul este un circ care are rolul de a destabiliza intreaga zona, de a o controla cat mai bine si de a construit suport pentru viitoare conflicte majore. Este elocventa declaratia presedintelor georgian de mai sus - Rusia va incita la tensiuni etnice in peninsula iar apoi se va oferi “in mod generos” sa rezolve problema, numai ca acest fapt se aplica mai bine Ocultei Mondiale.

sursa:http: //stirileprotv.ro/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu