sâmbătă, 15 aprilie 2017

Adevarul Pastelui si macelul mieilor

Imagini pentru pasteleInainte de a fi o sarbatoare religioasa, Pastele sarbatoreste de fapt un eveniment astronomic. Pastele corespunde Echinoctiului de primavara, dar si renasterii naturii. Ca o obisnuinta, aceasta sarbatoare a fost confiscata de Biserica Crestina si transformata in sarbatorirea Invierii lui Iisus. Pliat pe vechiul calendar, Pastele a fost practic mutat din martie, ajungand sa se sarbatoreasca pana aproape de iunie. Aceasta mutare a sarbatorii a convenit bisericii care, astfel, i-a dat o conotatie pur religioasa.
Desi sarbatoarea are in centru ideea renasterii si a invierii (pana la urma, Iisus invie), ea incepe cu un adevarat macel. De fapt, macelul are legatura cu Iisus. Asa-zisul Fiu al lui Dumnezeu este batut, schingiut si rastignit pentru a ne ierta noua pacatele (pe care tot Dumnezeu ni le-a ingaduit sa le facem, doar totul se face cu voia Domnului, dar sa fie...). Acel macel al corpului lui Iisus (mielul suprem) este practic repetat in prezent printr-un macel la un nivel mai mare... macelul mieilor.
Aceasta traditie malefica ne pastreaza in continuare intr-o accentuata inapoiere, atat intelectuala, cat si spirituala. Nu inteleg de ce oamenii simt nevoia sa macelareasca niste biete creaturi pentru ca sa manance pana le crapa stomacul.
Jertfa lui Iisus este de fapt o ideea mai veche, preluata din vremuri imemoriale si este legata de adevarate jertfe umane. Jertfe umane ce nu aveau nicio legatura cu spiritualitatea, ci mai mult cu afundarea in materialism. Nu este nimic spiritual in a bea sangele unui om si a-i manca carnea. Iar jertfa in sine a vreunui zeu sau dumnezeu nu poate salva niciun individ. In realitate, dor noi ne putem salva. Nu avem nevoie de salvatori sau mantuitori. Iar daca Iisus a existat, el nu a corespuns decat intr-o mica masura cu figura sa biblica.
Revenind la miei, nu condamn oamenii care mananca carne pentru ca nu au alta posibilitate (cert este ca e mai scump sa mananci vegetale decat carne), dar nu pot sa suport lacomia si dorinta de a macelari animale doar pentru a manca pentru ca mai apoi sa dai de treaba doctorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu